Fintech fejlesztések

Fintech fejlesztések2018-05-08T14:43:52+00:00

Mit értünk Fintech alatt?

A fintech (Financial Technology), azaz a pénzügyi informatika gyakorlatilag egy új, speciális iparág, amely olyan technológiák, szoftverek fejlesztésével foglalkozik, amelyek a pénzügyi szolgáltatásokat teszik hatékonyabbá, olcsóbbá, sőt, olykor teljesen új szolgáltatásokat teremtenek.

Tágabb értelemben a fintech-et egyfajta trendként is értelmezik, mint a pénzügyek megújulási folyamatát, ilyen értelemben a digitális transzformáció driverei a pénzintézeteknél a fintech cégek. Ide tartozhatnak új szoftverek, folyamatok, termékek de akár üzleti modellek is, amelyek a digitális gazdaságok alapjait jelentik a pénzintézeti szektorban.

online banking

Kik az Insurtech cégek és mit csinálnak?

life insurance

A pénzintézeti piac egyéb területeire fejlsztők, pontosabban a biztosításhoz kapcsolódó technológiai újításokon dolgozó vállalkozások. A biztosítási piacot elsősorban az adatgyűjtésben és az adatelemzésben végbemenő technológiai váItozások hajtják. Az ágazat eredményessége szempontjából ugyanis kulcskérdés, hogy mennyire képes jól felmérni az egyes biztosítási eseményekhez kapcsolódó kockázatokat és megfelelően kalkulálni az ügyfelek által fizetendő díjakat. A dolgok internetével (IoT – Internet of Things) összefüggő fejlesztések, mindenekelőtt a hordható eszközök és a hálózatba köthető járművek, megkönnyítették az adatgyűjtést, növelték a begyűjtött adatok mennyiségét és minőségét. Az elemző technológiák fejlődésével pedig maga az adatfeldolgozás vált könnyebbé és legfőképpen olcsóbbá.

Az insurtech cégek az ügyfélélményt is jelentősen javítják azáltal, hogy egyszerűbbé és átláthatóbbá teszik a termékkínálatot a digitális technológiák segítségével. A hagyományos biztosítótársaságok gyakran ajánlanak rendkívül összetett, aprólékosan kidolgozott termékeket, amelyekhez ha egyáltalán van, akkor is szegényes a digitális segédeszköz-kínálat. Az insurtech cégek ugyanakkor felhasználóbarát felületeket kínálnak, melyeken gyors az adatbevitel, és a hasonló kategóriájú termékek összehasonlíthatóvá válnak.

Fintech megoldások a pénzügyi térben

P2P

P2P LENDING

A hitelkérelmeket és a hitelezőket (befektetőket) párosítják össze egy online felületen.

P2P Hitelezés: A főleg fedezetlen fogyasztási hitelekben erős platformok lényege, hogy a hitelkérelmeket és a hitelezőket párosítják össze egy online felületen. A P2P hitelező ezért jutalékot szed, az adós egyszerűen kap hitelt, a befektetők pedig magas hozamot kapnak a hitelkockázat felvállalása mellett. Az adósminősítési folyamatot egy algoritmus végzi el, és a hitelkérelem is mindvégig online zajlik.
P2P Biztosítás: A P2P platformok mindeközben már a biztosítási szektort is elérték, méghozzá ezeken keresztül közösségi alapon szerveződő kockázatközösségeket lehet létrehozni, ha úgy tetszik, ezek a közösségek a kockázatukat osztják meg egymással.

BLOCKCHAIN

BLOCKCHAIN

A Bitcoin működési elve, az ezen az üzleti logikán alapuló rendszer megvalósítási technológiája, technikai kivitelezése.

A Bitcoin működési elve, az ezen az üzleti logikán alapuló rendszer megvalósítási technológiája, technikai kivitelezése. A Bitcoin (kriptopénz) működési elve, és ennek üzleti fogalma az úgynevezett “distributed ledger”, vagyis egyfajta megosztott vagy konszenzusban kezelt könyvelés, míg az ezen az üzleti logikán alapuló rendszer megvalósítási technológiája, technikai kivitelezése a blockchain. A distributed ledger alapon működő rendszerek legfontosabb jellemzője, hogy a rendszer résztvevői egyesével, saját maguk kezelik az egymás között végrehajtott tranzakciókat rögzítő könyvelést, és nincs szükség semmilyen központi főkönyvre, elszámolóra vagy hatóságra ahhoz, hogy ez a könyvelés megbízható legyen.

ROBO ADVISOR

ROBO ADVISOR

Az ügyfelek egy online felületen kitöltenek egy kérdőívet, amely alapján egy algoritmus befektetési portfóliót ajánl fel.

A vagyonkezelésben – és ezen belül is különösen a lakossági befektetők körében – egyre inkább előre törnek az úgynevezett robottanácsadóval működő szolgáltatások. A szolgáltatás lényege, hogy a befektetési lehetőségeket kereső ügyfelek egy online felületen kitöltenek egy kérdőívet, amely alapján egy algoritmus az igényeinek és kockázatviselési profiljának megfelelő befektetési portfóliót ajánl fel.

Mivel a folyamathoz nincs szükség egy személyi tanácsadóra, ezek a szolgáltatók a hagyományos szereplőknél jellemzően jóval kisebb költséggel dolgoznak.

CROWDFUNDING

CROWDFUNDING

Az új ötletek magvalósításához szükséges tőkét nem kell visszafizetni, csupán nem pénzbeli visszatérítésben részesülhetnek a támogatók.

Ennek egyik legismertebb művelője a Kickstarter, amelyet 2009-ben alapítottak az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy honlapján keresztül kreatív projektek számára biztosítson lehetőséget a tőkeszerzésre. Az új ötletek magvalósításához szükséges tőkéhez az ötletgazdák nem a hagyományos módon jutnak hozzá.

A támogatás összegét ugyanis nem kell visszafizetni, csupán nem pénzbeli visszatérítésben részesülhetnek a támogatók. Ilyen nem anyagi jellegű visszatérítés lehet egy ebéd az ötletgazdával vagy egy az ötletből született termék egy példánya.

DIGITAL WALLET

DIGITAL WALLET

Mobil fizetési megoldások, mobil bankolás, árösszehasonlítás, egyedi pénzügyi megoldások.

Létezik egy olyan startup is, amely úgy teszi lehetővé a határokon átívelő átutalásokat, hogy közben a pénz valójában el sem hagyja a fogadó vagy küldő oldali országokat. Ez a Transferwise amely összepárosítja, pontosabban összegyűjti, és újracímzi a különböző országokban élő ügyfelei átutalásait, a cég a különböző országokban élőket kovácsolja közösséggé.

Egy példával élve, amikor egy londoni ügyfél Budapestre küldene 100 fontot, és egy budapesti ügyfél pedig ennek megfelelő értékű (azaz kb. 43 ezer) forintot Liverpoolba, akkor a pénz határokon átívelő utaztatása helyett mindkét országban átirányítják az utalásokat.

“Legfőbb célunk, hogy segítsünk olyan pénzügyi fejlesztések megtervezését, létrehozását, optimalizálását és kezelését amelyek segítik az áttérést az Omni-Channel interaktív kommunikációra, és a Fintech technológiák által nyújtott előnyök kihasználására.”

Fintech technológiák által nyújtott előnyök

Fintech Omni-Channel felhasználói szemmel

Segédanyagok

Mobil fejlesztési típusok
Az Omni-Channel felépítése
A digitális bankok jövőbeni felépítése

MKB FinTech Akadémia 2016

Magyarország első hivatalos Fintech Akadémiáját inditotta el az MKB Bank 2016 év végén. Ezt az egyedülálló kezdeményezést az MKB Bank a kapcsolódó tananyagokból egy vizsgával zárta le, és a sikeres végzősök a 90% feletti eredmény elérésekor kiváló ‘diplomát’ kaptak.

A számok tükrében:

  • 16 előadás = 382 oldalnyi prezentáció
  • 16 előadásról készített videó felvétel = több mint 400 percnyi anyag
  • További 72 cikk az előadásokhoz
  • Valamint 28 Slideshare prezentáció és YouTube videó az előadásokon felül
  • 64 tesztkérdés 256 válaszlehetőséggel

Az itt végzett résztvevők az MKB Bank jóvoltából olyan tudás birtokába kerültek, amellyel nagyon kevesen rendelkeznek Magyarországon (és a világon is.)

Kapcsolatfelvétel