Az Android piaci uralma megkérdőjelezhetetlen: Az alkalmazásfejlesztés területén azonban a viszonylag költséghatékonyabb cross-platform megoldások terjedése inkább rossz tanösvénynek tűnik, mint valós előrelépésnek. Még mindig a natív környezetben történő alkalmazásfejlesztés a leghatékonyabb módszer az Android alkalmazás fejlesztés során.

Az Android piaci részesedése

android alkalmazás fejlesztés

Az utóbbi években az Android elterjedtsége magasan túlszárnyalta az összes többi mobil operációs rendszerét. Világszintű használata 75% körül mozog, ami azt jelenti, hogy az egész piac háromnegyedét uralja. Előnye gyakorlatilag megdönthetetlen a mennyiségi adatok szerint. A legnépszerűbb Ázsia és Dél-Amerika területén, emellett még az ókontinenst, azaz Európát érinti a viszonylagos egyeduralma. Érdekesség, hogy itthon többnyire kiegyensúlyozott a két fő operációs rendszer „küzdelme” a számadatok szerint. Az iOS és az Android természetesen egymás visszaeséseiből profitál, ez szinte létezésük óta így van. Nyilvánvalóan az is előnyére válik az iOS-el szemben, hogy az Android alapú készülékek jó része alacsonyabb árkategóriás, mint az iPhone-ok.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Cross-platform vagy natív Android alkalmazás fejlesztés?

Mielőtt belevágnánk ebbe az érdekes kérdésbe, szükségesnek érezzük valamelyest megmagyarázni a két fogalmat. A natív fejlesztés azt a fejlesztői környezetet jelenti, amelyet tipikusan az adott operációs rendszerre ’szabtak’. A cross-platform pedig egy olyan mix, amelyben nem csak egy operációs rendszerre történik a fejlesztés és az optimalizálás. Első körben mindez remekül hangzik, hiszen ki ne akarná a józan ész szabályai szerint megspórolni azt az időt és energiát, ami egy applikáció mindkét platformra történő optimalizálását jelenti.

Azonban ne essünk bele ebbe a hibába. A cross-platform megoldások egyik nagy problémája, hogy a végeredményül szolgáló alkalmazás nagy valószínűséggel lassabb, több kódolási hiba marad benne, több helyet foglal és nincs megfelelően optimalizálva például azzal sem, hogy mennyi memóriát igényel használat közben. Így vagy a teljesítmény marad el a natív fejlesztéshez képest, vagy pedig a megjelenés nem lesz megfelelő. Sokan már tapasztaltunk is ilyen hátrányokat az egyik legnagyobb cross-platform fejlesztés kapcsán, ami a Facebook mobil applikációja.

Tehát natív Android alkalmazás fejlesztés…

Nos, amellett, hogy egy natívan fejlesztett alkalmazás megfelelő mennyiségben használ memóriát és nem meríti olyan sebességgel a telefon akkumulátorát, más előnyökkel is szolgál ez a módszer. Így például az alkalmazás fejlesztés Android Studio rendszerben az adott mobil szoftverével és hardverével kompatibilis applikációk programozását teszi lehetővé. Nem lesz problémája a kamerával, a helyzetfelismeréssel és az adatbázissal sem. A legfőbb előnyök tehát a fogyasztót érintik, főleg, hogy a használati élményt tekintjük a legfontosabb szempontnak. Emellett a fejlesztőknek is sokkal könnyebb a programozási fázis, valamint a debug és a tesztelés is. Ha valami nem működik megfelelően az alkalmazást illetően, akkor azt rövid idő alatt képesek javítani. Ezeket figyelembe véve számunkra sem volt kérdés, hogy a natív környezetben történő alkalmazásfejlesztést választjuk az Android programozás során.

android alkalmazás fejlesztés

Android szoftverfejlesztés saját kézből

Korábbiakban nem csak mobil applikációkat készítettünk, de tableten használható CRM rendszereket is optimalizáltunk Android operációs rendszerre. Értékesítés támogató alkalmazásoktól kezdve egészen a túranavigációs alkalmazásig sok minden került már ki fejlesztőink kezei alól. Az egyik legnagyobb projektünk az Európa egyik vezető légitársaságának az online repülőjegy foglalási alkalmazása volt. Itt is natív környezetben történt az Android alkalmazás fejlesztés, a mi feladatunk a front-end megalkotása volt, laikusan tehát mindaz, amit konkrétan a felhasználó lát az alkalmazásból használat közben. Az tehát, hogy most éppen orvoslátogatói appra van szükség vagy éppen egy repjegy foglalását lebonyolítóra, nem volt gond a számunkra. Tapasztalt iOS és Android fejlesztőink vannak, így minden elkészült programot mindkét operációs rendszerre le tudunk fejleszteni és optimalizálni, hogy a lehető legkényelmesebb felhasználói élményt teremtsük meg a felhasználóknak.

Android alkalmazás fejlesztés érdekli? Lépjen kapcsolatba velünk!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!