• 2021. 04. 29.
  • 10 perc

A SEO és a UX-Design a webfejlesztés két különböző területe, mégis már kezdetektől fogva összekapcsolódtak és az 1990-es évektől kezdve egyre nagyobb piacot hódítanak. Az évek során kiderült, hogy a weboldal felhasználói élmény alapvető fontosságú tényezője a SEO-nak. Tehát ha a technikai és tartalmi keresőoptimalizálás után sem sikerül megnövelni egy webhely forgalmát, akkor valószínűleg a felhasználói élmény tervezés kidolgozása lesz a kulcs a sikerhez.

  • Ha webfejlesztésről van szó, elengedhetetlen a SEO és a UX-Design felhasználói élmény megtervezése

  • A UX-Design a weboldal strukturális felépítésével foglalkozik, míg a UI-Design a vizualitásért és a kreatív grafikai tervezésért felelős

  • A SEO és a UX-Design közös célokat szolgálnak, mégpedig a minél nagyobb célközönség megszerzését

  • Ehhez a legfontosabb lépések: a felhasználók igényeinek felmérése és megértése, a kulcsszókutatás, a weboldal felépítésének kialakítása és a mobilbarát funkció

Kisarculat tervezés során a cég kisebb információhordozó eszközei kerülnek megtervezésre és kialakításra. Ilyenek például a névjegyek, levelezőpapírok, a használt színvilág és vizuális elemek, illetve maga a logó. A fentiek tekintetében talán már nem szükséges részletezni, hogy miért is olyan fontos egy megkapó logó kialakítása. Gyakran azonban abba a hibába esünk, hogy magunk szeretnénk elvégezni ennek a készítését, mert alapvetően nem tartjuk bonyolult folyamatnak: egy felirat és egy embléma. Azonban a logó érzelmeket, emlékeket vált ki a fogyasztóból, csakúgy, mint a Coca-Cola esetében az íze, a kedvenc karácsonyi reklám vagy éppen csak a hűsítő érzés, amikor nyáron egy pár jégkockával megiszunk egy pohárral. Egy vállalati logóban is hasonló érzéseket keresünk. Így nem kérdés, hogy professzionális tudásra van szükség ezek megalkotásakor.

A UX Design jelentése

A felhasználói élmény jelentése (User Experience) magába foglalja mindazokat a benyomásokat, amiket a látogató egy weboldal felkeresése és böngészése során szerez. A UX Design a weboldal strukturális felépítésével foglalkozik, a célja pedig az, hogy vezesse a látogató útját és konverziós lépésekre ösztönözze. Ezért a lehető legpraktikusabb, átlátható megoldásokra van szüksége, hogy az oldalon történő navigáció minél egyszerűbben kezelhető és könnyebben áltátható legyen.

UX/ UI különbség

A felhasználói élmény tervezés szerves részét képezi az úgynevezett UI Design (User Interface) is. Míg UX Design jelentése és feladata inkább csak a formai elrendezésre koncentrálódik, a UI Design a vizualitásért és a kreatív grafikai tervezésért felelős. Ehhez a területhez tartoznak többek közt a különféle design stílusok, a színvilág, a képek vagy animációk kiválasztása és beágyazása. Bár a UX és az UI Design két különböző dolog, mégis kéz a kézben járnak és a weboldal felhasználói élmény csak úgy lehet teljes, ha mindkettő jelen van.

A felhasználói élmény és a SEO

Míg régebben elegendő volt a kulcsszó gyakori használata és egy optimális linkprofil, ma már a Google folyamatosan fejlődő algoritmusai rengeteg különféle szempontból képesek analizálni a weboldalt a rangsoroláskor. Az összes faktor közül a felhasználói élmény kifejezetten döntő fontosságú lehet ahhoz, hogy jobb pozíciót szerezzen a weboldalunk. Ha a weboldal felhasználói élmény magas fokú, a látogatók tovább maradnak azoldalunkon, több kattintást érünk el, amit a Google érzékel és feljebb értékeli az oldal minőségét.

A SEO és a UX Design felhasználói élmény tervezés tehát közös célokat szolgálnak, mindenekelőtt a látogatók megszerzését és egy állandó közönség kialakítását. A SEO az igényekhez mérten irányítja a felhasználót egy weboldalra, a UX pedig ezen belül navigálja és meggyőzi őt, hogy érdemes továbbra is az oldalon maradnia. Vagyis a látogatók vásárlási szándékainak és kereséseinek elemzésével olyan fejlődésnek indulhat a weboldal, ami tartós sikerekhez vezet.

Díjmentes konzultáció és SEO audit

Lépjen velünk kapcsolatba!

SEO nélkül akár 2-3 évbe is telhet mire láthatóvá válik egy weboldal a Google keresőben.
Havidíjas keresőoptimalizálással ezt az időt a harmadára is lehet csökkenteni!

Tudta-e?

A Google láthatóan egyre inkább törekszik a felhasználó orientáltságra. Ennek érdekében ezeknek a legmodernebb technológiáknak a használatával térképezi fel az oldalakat:

  • Mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence – AI) – A mesterséges intelligencia teszi lehetővé, hogy a felhasználók megtaláljanak bizonyos adatokat, tartalmakat a végtelen mennyiségű információ között, ami az online térben található.

  • Gépi tanulás (Machine Learning – ML) – A mesterséges intelligencia egyik ágazata, amely azona feltevésen alapul, hogy a rendszerek képesek adatelemzésre, minták felismerésére, sőt még döntések meghozására is minimális emberi beavatkozás segítségével. Ezt a metódust a Gmail, a Google Search és a Google Maps egyaránt használja.
  • Természetes nyelvek feldolgozása (Natural Language Processing) – Ez a fajta speciális mesterséges intelligencia az emberi nyelvek megértését, fordítását és tolmácsolását teszi lehetővé.
  • EAT koncepció: Ez a kezdőbetű kombináció a Google három minőségi vezérelvét takarja: szakértelem, hitelesség, megbízhatóság (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness). Ezek a szempontok határozzák meg egy oldal értékét.

A legfőbb lépések a weboldal felhasználói élmény felé

Feltérképezni a közönséget és megérteni az igényeiket

Fontos, hogy letisztázzuk magunknak, kiket is jelöltünk ki célközönségnek, és hogy nekik milyen igényeik vannak. Nézzünk utána, hogy mennyi ideig maradtak az oldalon, milyen utat jártak be a kattintásokkal, mit keresnek. Ez segít meglátni, hogy megfelelő-e az oldal felépítése a felhasználói élmény szempontjából. Emellett analizáljuk a keresési módszereiket is, hisz ezáltal is információt kapunk arról, milyen esetben jártak sikerrel, és milyen szokásaik vannak még, amikhez az oldal a siker érdekében alkalmazkodni tudna.

Kulcsszókutatás

Ahhoz, hogy megfelelő közönséget vonzzon be a weboldal, elengedhetetlen a megfelelő kulcsszavak használata. Tehát ha a felhasználó például arra keres rá: „hogyan kell agyagedényt készíteni” és egy kerámiabolt oldalát kapja találatnak, az nem fogja kielégíteni igényeit, hisz nem készterméket akar vásárolni. Viszont ha mondjuk egy blogra kattint, ahol tutorial videókat tett közzé a szerző, akkor megkapja, amire vágyott, és valószínűleg máskor is fel fogja keresni az oldalt. A megfelelő kulcskifejezések megtalálásához mindenképp szükséges egy kulcsszó tervező eszköz használata, mint a Google kulcsszótervező, a Keywordtool.io, vagy a Rank Tracker.

A weboldal felépítése

Az oldal optimális felépítése, strukturálása arra szolgál, hogy a felhasználói élmény akadálytalan, a webhely pedig gondosan rendezett és átlátható legyen. SEO szempontból a lényeg az, hogy a Google számára minőséginek ítélhető és könnyen megtalálható legyen az oldal. Ehhez a kulcsszavak megfelelő arányú használata, elosztása és a linkprofil is hozzásegíthet. Illetve a vizuálisan szembeötlő elemek használata is ó tipp lehet, mint például a H1, H2 címsorok, dekoratív és informatív menüpontok, vagy címkék használata.

Mobilra alkalmazás

A mobilbarát alkalmazás mind a SEO mind a weboldal felhasználói élmény szempontjából fontos kritérium. Manapság a kereséseknek már több mint a fele mobil vagy tablet eszközről érkezik, ezért a Google azokat a weboldalakat részesíti előnyben, amik minden eszközön tudják biztosítani a felhasználói élmény létrejöttét és mobilbarát funkcióra is optimalizálva vannak.

Cégünk sikeres projektjei

Dermatopik – Webáruház

A bőrápolással foglalkozó cég azt a célt tűzte ki, hogy minél nagyobb közönségnek tudjon segítséget és megoldást nyújtani a bőrproblémákra, hegekre. Ehhez brandépítésre, szakmai cikkek publikálására és kidolgozott grafikai profilra volt szükség. Hatékony optimalizálással és a UX Design felhasználói élmény tervezés kialakításával elértük, hogy a webáruház fél év alatt olyan eredményeket érjen el, amikhez azelőtt 2-3 év is kellett.

GATE Connection – Webáruház

A vállalat elektromos autók töltőállomásának telepítésével foglalkozik. Mivel ennek a területnek nagyon szűk a fogyasztói köre, arra kellett fókuszálnunk, hogy az érintett közönség az online térben mindenképpen megtalálja őket. A GATE Connection esetében a webáruház fejlesztés és a keresőoptimalizálás feladatát is mi végeztük. A nagyon pontosan meghatározott kulcsszó tervezés mellett a UX/ UI Design felhasználói élmény tervezés elvégzését és az oldalon megjelenő tartalom gyártásának biztosítását is magunkra vállaltuk. Ennek eredményeképp egy év múlva a cég már vezető pozíciókat ért el a Google-ben és sikeresen szerepelt az online piacokon.

Seoul K-Beauty Shop – Webáruház

A Seoul webáruház koreai kozmetikumok árusításával foglalkozik. A cég elsődlegesen a külföldi, főleg az osztrák és német piacokat akarta megcélozni, így az szükséges volt számukra, hogy a célközönség a Google kereső segítségével megtalálja a webshopot. A Digitalbizz csapata webfejlesztés során gondoskodott a tartalmak feldolgozásáról, a német nyelvű keresőoptimalizálásról és a német piac sajátosságainak figyelembevételével alakította ki az oldal profilját. A munka ezúttal is meghozta a gyümölcsét: a harmadik negyedévre a cég elérte a tervezett célközönséget.

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.

Kapcsolódó kifejezések

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube