Élményerdő kiterjesztett valóság fejlesztés – Augmented Reality

Bakonyerdő kiterjesztett valóság (AR) projekt: az erdőgazdálkodás fontossága

Bármilyen terméket vagy szolgáltatást készítünk, a legfontosabb kérdés, hogy hogyan érjük el és fogjuk meg vele az embereket. Ma már az újdonság egy következő szintjére van szükség: az Élményerdő kiterjesztett valóság app legyen most számunkra a tökéletes esettanulmány.

Élményerdő

Földünk egyik legfontosabb életközössége az erdő, amely a talajban levő mikroorganizmusoktól kezdve a benne élő összes növényig, vadállományig és madárvilágig mindent összefűz. Amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot, oxigént termelnek és szabályozzák a mikroklímát, sok már szerepet is betöltenek az életünkben. Erdeink 36%-a védelmi funkciót tölt be a talajvédelemtől egészen a vízvédelem és a mezővédelem szerepköréig. A magyar erdőtársulatok kezdve a bükkösöktől egészen a cserjés-tölgyesekig többszázéves erdőgazdálkodási múltra tekintenek vissza. Egyik ilyen erdőgazdálkodásunk, a Bakonyerdő Zrt. 62 ezer hektárnyi területen dolgozik, amelyből 59 ezer hektár erdőséget fed le. A folyamatos munka, amely ezen terület megóvását, karbantartását és még természetesebb élőhellyé tételét szolgálja, fáradhatatlan és mindennapos tevékenység. Pont ennek a munkának a fontosságára és erdeink csodálatos megújulására szerette volna felhívni a figyelmet a Bakonyerdő is.

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube

Erdőgazdálkodás a kiterjesztett valóság AR lencséjén át

A Bakonyerdő Zrt. évtizedek óta szenvedélyesen munkálkodik természeti kincseink megóvásán és az erdőgazdálkodás fenntarthatóságán, illetve a biodiverzitás megőrzésén erdeinkben. A biológiai sokféleség alapvető fenntartása emberi tevékenység révén történik, hiszen az erdőkben az egyes fajok, növények és életközösségek szabályozása jelenti azt a kényes egyensúlyt, amely mellett a fakitermelés is működőképes ágazat maradhat, és kifejezetten az erdő ökoszisztémájával összhagban és azt támogatva van jelen az erdő életvitelében. A Bakony élővilága és az erdők szépsége méltán érdemli meg a figyelmünket, és a Bakonyerdő Zrt. ezért is igyekszik a mai technológiát bevonva minél több emberhez eljuttatni az általuk támogatott értékeket és az erdeink történetét. Az első ilyen projektjük a Betyárvilág túranavigációs alkalmazás volt, amely a bakonyi betyárok történeteit alapul véve vezeti végig a túrázókat a Bakony csodásabbnál csodásabb természeti lelőhelyein.

Amellett, hogy a Betyárvilág alkalmazás remek lehetőséget ad arra, hogy a mai ember, és különösképpen a mai fiatalság is, a hátrahagyhatatlan telefonnal a kezében, de valahol mégis nélküle tanulja meg élvezni a természetet, ez csak egy oldalát mutatja be az erdőgazdálkodás mindennapos tevékenységének. Az erdő biodiverzitásának megőrzése kulcsfontosságú munkája a Bakonyerdő Zrt. dolgozóinak is, és ahogy mi is növünk és változunk, úgy változik az erdő és éli saját életciklusait egy összetett ökoszisztémaként. Ez az ökoszisztéma pedig gyökeres részét képezi a miénknek. Mindezt pedig egy kiterjesztett valóság alkalmazás lencséjén keresztül szerették volna a szemünk elé tárni.

Élményerdő AR applikáció esettanulmány

Az immerzív marketing felhasználásánál mindig hangsúlyozzuk, hogy a szektor és az iparág nem számít egy ügyfélnél: ha a cégnek van marketing és sales affinitása, akkor ott az immerzív marketingnek is van helye. Erre remek példa a Bakonyerő Zrt. esete. Erdőgazdaságként a szektor állami, a terület pedig kifejezetten indusztriális jellegű. Az ügyféligény az volt, hogy az Egy a Természettel Világkiállításra lenne szükségük egy olyan immerzív fejlesztésre, amellyel sikeressé és emlékezetessé tehetik a standot bármely korosztály számára. Szerették volna bemutatni, hogy mit is csinál egy erdőgazdaság, hogyan gondozzák a terület állat-és növényvilágát, illetve, hogy mit is jelent a biodiverzitás.

A kiterjesztett valóság technológiát javasoltuk a cél eléréséhez. A kész AR alkalmazás végül központi eleme lett a standnak, ugyanis az appot helyben le tudták tölteni a látogatók, és ezek után már csak le kellett olvasniuk a telefon kameráján keresztül a kihelyezett markereket. Erdei állatok sokasága jelenik meg 3D-ben az adott jelölők szerint: róka, nyúl szarvas, sas vagy épp vaddisznó pislog ránk barátságosan a környezetünkben. Az ügyféligénynek megfelelően a biodiverzitás bemutatására pedig elkészítettünk egy rövid AR videót az erdő 150 éves életciklusáról. Kicsi erdészek láthatók, ahogy fákat ültetnek majd kivágnak, és végül a következő generáció kisiskolásait tanítják a természet fontosságára. Az Élményerdő applikációnak köszönhetően folyamatos nyüzsgés volt a Bakonyerdő standjánál és a visszajelzések alapján felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt szórakoztató élményt nyújtott.

Élményerdő AR applikáció

Tekintse meg teljes applikáció bemutató videónkat!

Mi az az Élményerdő kiterjesztett valóság alkalmazás (AR)?

A kiterjesztett valóság applikáció tulajdonképpen egy kulcslyuk, amelyen át bekukucskálunk az erdőgazdálkodások munkájába, amelyhez hozzátartozik az erdőkezelés, a vadgazdálkodás, az ökoturizmus és az értékmegőrzés is. Ezt a négy területet menüpontként az appon belül is megtaláljuk kibővített információkkal. Alapvetően egy kiállításra készült el ez az alkalmazás, amelynek segítségével végig navigálhattunk a kialakított standon. Amellett, hogy papírmaséból készült állatokat és fákat láthattunk a stand részeként, több markert is elhelyeztünk, amelyeket ha beolvas a telefonunk kamerája, azonnal megjelenik a képernyőn az AR tartalom.

Mindennek az is célja volt, hogy ne csak a nagyokat, de a kicsiket is egyaránt edukálni tudjuk az erdő fontosságára és a klímaváltozás káros hatásainak bemutatására. A képernyőn megjelenő állatok, az erdő életciklusa és a fát ültető erdészek, akiket közelebbről is megnézhetünk, egy történetet mesélnek el nekünk az erdő életközösségéről. Ezen felfogás mentén kapta az alkalmazás az Élményerdő nevet.

A róka fülétől az erdő életciklusáig

Az Élményerdő alkalmazáson belül amellett, hogy több információt is megtudhatunk az erdőgazdálkodások munkájáról, legfőképp a markerek beolvasása teszi igazi élménnyé a használatát. Mivel alapvetően nem csak felnőttek, hanem a gyerekek körében is népszerűsíteni szerettük volna a környezettudatosság témakörét, így a markerek egy részével erdei állatok mozgóképe jelenik meg a telefonunk képernyőjén: vaddisznó, szarvas és ravasz róka kerül elénk pislákolva és fülét borzolva. A telefonunkat közelítve pedig egy részletesebb pillantást is vethetünk rájuk. De ugyanígy egy fatönk is elénk kerül telis-tele pillangóval, vagy a félénk erdei nyúl ágaskodik épp két lábon, figyelve, hogy merre biztonságos a terep.

A kiterjesztett valóság app leghosszabb AR tartalma pedig egy, az erdő életciklusát röviden bemutató kis jelentsor. A különböző fázisokat, mint az állománynevelés, fakitermelés, erdősítés, környezeti nevelés és erdővédelem mind-mind megjelenik előttünk. Láthatjuk az erdő ökoszisztémájának életfázisait, az „apró” erdészeket munka közben, a facsemeték növekedését és a kisiskolásokat is, amint épp órát tartanak nekik a természeteben a környezettudatosságról és az erdőségek fontosságáról. A grafikai megvalósítás pedig igazán részletgazdaggá varázsolta számunkra az erdő lakóit, hogy valóban élményként élhessük meg ezt a tanulási folyamatot.

AR készítése

Lépjen velünk kapcsolatba, ha érdeklődik a kiterjesztett valóság fejlesztés iránt!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Kiterjesztett valóság alkalmazás (AR) a B2B szektorban

Az Élményerdő alkalmazás habár leginkább a fogyasztói szektor számára készült és kifejezetten edukációs és szórakoztató tartalom, nem ez az egyetlen iránya az immerzív fejlesztéseknek. Ez a kiterjesztett valóság alkalmazás nagy sikernek bizonyult a Bakonyerdő standján is, és remek marketingfogásnak bizonyult. A marketing azonban ugyanúgy sajátja a B2B szektornak is. Mennyivel látványosabb lehet egy hagyományos brosúra vagy prezentáció helyett egy tableten bemutatott AR tartalommal összekötött prezentáció? Ugyanígy a kiállításokon is figyelemfelkeltő technológia, ami szignifikánsabb több embert, tehát több potenciális leadet és üzletet is jelenthet.

alkalmazás fejlesztés

A kiterjesztett valóság készítése során természetesen az AR technológia típusa változhat. Használhatunk marker típusú fejlesztéseket, ahogy például az Élményerdő applikáció is ilyen. De emellett vannak helyalapú AR fejlesztések is, amelyek során az applikáció egy adott geolokációhoz köti az immerzív tartalom megjelenítését. Emellett azonban a webAR is hódítóútjára indult, ami lehetővé teszi, hogy kizárólag egy linken keresztül meg tudjuk jeleníteni a kiterjesztett valóság elemeit a telefonunk képernyőjén. Ehhez így applikáció letöltésére sincs szükségünk. Bármelyiket választjuk új projektünk megvalósításához, az immerzív technológiák lényege, hogy megadják azt a bizonyos ’wow-faktort’ a használatuk során. Mi is erre törekszünk: nem csupán egy terméket készítünk el, hanem inkább élményt alkotunk.

Minden POSTban van valami jó!

Érdeklődik a kiterjesztett valóság iránt?
Lépjen kapcsolatba velünk!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!