Melyiket ajánljuk a B2B szektorban?

A Meta Quest 3 VR headset 2023 október 10-én lépett hivatalosan is a piacra. A Meta az Oculus Quest, avagy Meta Quest 2-vel magasra tette a mércét, hiszen megalkották a piac legnépszerűbb, és ár-érték arányban legjobb standalone VR headsetét. A cél tehát egyértelmű volt számukra: a Meta Quest 3-nak felül kell múlnia elődjét, és a nagyközönség kedvenc új generációs immerzív szemüvegeként kell uralnia a standalone szektort. Szerintünk ez sikerült, és az alábbiakban el is mondjuk, hogy miért.

Technikai specifikációk

Az első szempont, amelyet figyelembe kell vennünk, az a technológiai újítások, amelyekben a Quest 3 felülmúlja fiatalabb testvérét. A legfontosabb tulajdonságok alapján egy rövid táblázatban foglaltuk össze, hogy miben tud többet az új VR headset.

Termékspecifikációk
Meta Quest 2 Meta Quest 3
Ár Mindkét verzió 300$ alatt 499 $ (128 GB verzió)
649 $ (512 GB verzió)
Kijelző /szemenkénti felbontás/ 1832 x 1920 2064 x 2208
Frissítési arány 90 Hz 90 Hz (120 Hz elérhető béta verzióra)
Processzor Snapdragon XR Első Generáció Snapdragon XR Második Generáció
Belső memória /RAM/ 6 GB 8 GB
Tárhely 128 GB / 256 GB 128 GB / 512 GB
Látószög 97 fok horizontálisan és 90 vertikálisan 110 fok horizontálisan, 96 fok vertikálisan
Akkumulátoridő 2-3 óra 2-3 óra
Passthrough Fekete-fehér Színes

Miért számít jelentős újításnak a Meta Quest 3 headset?

A fent említett technikai specifikációk a szemüveg gyakorlati felhasználásában hoznak csak igazán jelentős változásokat. Az alábbiakban összeszedtük a headset legfontosabb tulajdonságait, amelyek által lényegesen jobb VR élményt nyújt, mint elődje, a Meta Quest 2.

Szemenkénti felbontás

A 23%-al nagyobb szemenkénti felbontásnak (4.56 millió pixel/szem) köszönhetően a grafikai megjelenítés és a felhasználó elé vetített kép sokkal realisztikusabb és élesebb. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem olyan megterhelő az agy számára a VR tér, sokkal kisebb eséllyel tapasztalunk rosszullétet vagy fejfájást akár hosszabb használati időt követően is.

Belső memória (RAM):

A Meta Quest 3 a Quest 2-vel ellentétben 2 GB-tal több belső memóriát kapott, ami azt jelenti, hogy sokkal komplexebb VR alkalmazások megjelenítésére is képes a headset. Ezzel nagyobb a fejlesztői szabadság is, és a projektek tervezési keretei is kibővülnek.

Látószög

Meta Quest 3

A Meta Quest 2 97 fokos látószögéhez képest jelentős újítás a Quest 3 110 fokos látószöge. Az új Field of View nagyobb VR teret engedélyez a felhasználónak, életszerűbb a környezet és a mozgástér is nagyobb. Ami különlegessé teszi a Quest 3-at, hogy a Quest családból, a Meta Quest Pro-t is beleértve, ezt a headsetet ruházták fel a legszélesebb horizontális látószöggel. Sőt, az Apple Vision Pro is csak 100 fok körüli field of view-ral rendelkezik.

Passthrough

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Adatkezelési tájékoztató.
I Accept

A Meta Quest 2-ben, ahogy a képen is láthatjuk, a Passthrough funkció fekete-fehérben jelenítette meg a felhasználó valós környezetét. Ezzel szemben a Quest 3 lehetővé teszi a színes környezetérzékelést, így kevésbé érezzük idegennek az átmenetet a VR élmény és a reális környezet tárgyai között.

Mi az a Passthrough?

A Passthrough tulajdonképpen azt jelenti, hogy a felhasználó a szemüveg levétele nélkül kilép a VR térből és saját, valós környezetét látja. Ez a funkció már a Quest 2-ben is elérhető volt. A Passthrough bekapcsolásához egyébként be lehet állítani egy shortcut-ot: a headset bal vagy jobb oldalára kétszer kell rákoppintani.

Mélységérzékelő

Az Oculus Quest 2, avagy Meta Quest 2 is rendelkezett kézkövető funkcióval, ami azt jelenti, hogy controllerek nélkül is lehetett használni a headsetet. Ez a feature nem volt még annyira kifinomult a korábbi verzióban, viszont a Meta Quest 3-ba mélységérzékelőt is építettek, így a reális környezet tárgyait sokkal jobban fel tudja térképezni, illetve ezáltal a Mixed Reality élmények is elérhetővé váltak.

metaverse NFT XR szemüveg

Ha további szakmai információ érdekli, kérjük látogasson el az immerzív technológiákat bemutató weboldalunkra!

Melyik VR headset alkalmasabb üzleti felhasználásra?

Meta Quest 3

A Meta Quest 3 piacra dobásával a Meta elérte üzleti célját: megalkotta a következő, ár-érték arányban a piacon lévő legjobb standalone VR headset-et, amely méltón körözi le elődjét. Az egyetlen érv a Quest 2 mellett az ára, hiszen feleannyiba kerül, mint a 3. Alapvetően azonban szerintük nem kérdés, hogy hosszútávú befektetésképp csakis az új VR fejhallgató éri meg. Az alábbiakban pedig összefoglaltuk pár pontban, hogy miért ajánljuk a B2B szektor képviselőinek is az új eszközt:

  • A kontroller és a headset kényelmesebb designt kapott, így akár hosszabb időre is használható, ami VR trainingek kapcsán hatalmas előnyt jelent.
  • A headset 40%-kal kisebb lett, mint elődje, így a standalone készülékek között is az egyik legkompaktabb eszköz a piacon. Ennek köszönhetően bemutatókra és kiállításokra is több mint alkalmas.

A Meta Quest 3 Mixed Reality headsetként is használható!

Az Oculus Quest 2-ben az MR fejlesztések nem voltak elérhetők, így ebből a szempontból hatalmasat újított a Meta Quest 3. A Presence Platform developer tool segítségével készíthetők el az MR alkalmazások, amelyek intenzíven bevonják a felhasználó fizikai környezetét a VR élménybe. Térbeli horgonyok (anchors) is elhelyezhetők a valós tárgyakra, amelyekre rákattintva válik elérhetővé az immerzív tartalom.

A Quest 3-ra Mixed Reality (kevert valóság) tartalom is fejleszthető. Ennek köszönhetően több olyan alkalmazás is használható rajta, amelyben a résztvevő környezete fizikai tárgyaival is interaktálhat a VR térben. A nagyobb belső memóriának köszönhetően komplexebb alkalmazások készíthetők a Meta Quest 3-ra, amely így az indusztriális és az ingatlanfejlesztési szektor számára egy strapabíró és sokoldalú VR headsetté teszi az új fejhallgatót.

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube