• 2023. 07. 27.
  • 11 perc

Lassan négy évvel ezelőtt, még 2019 novemberében cikkeztünk arról, hogy 2020-ra jelenik meg várhatóan az új Apple AR szemüveg. Azt már akkor is tudtuk, hogy hatalmas összeget fektettek a projektbe, amely nem csak a technika területén volt nyilvánvaló, hanem emberi erőforrás szempontjából is híres fejlesztőmérnököket csábítottak át a versenytársaktól. Úgy tűnik, hogy az akkori hatalmas hype mostanra érett be, és mi több, nem is volt hiábavaló.

AR szemüveg

A jövőre ígért Apple Vision Pro minden várakozásunkat felülmúlja, mert nem csak AR szemüveg, hanem XR, azaz kibővített valóság headsetté nőtte ki magát. Amellett, hogy több immerzív funkcióval is rendelkezik, beépített mesterséges intelligenciával is felruházták, hangvezérléssel, kamerával és még sorolhatnánk az elképesztő tulajdonságokat, amelyeket belepréseltek egyetlen headsetbe. Nézzük meg, hogy mit tud az Apple Vision Pro AR szemüveg.

Legfontosabb tulajdonságok

Irányítás kontrollerek nélkül

Az egyik legérdekesebb tulajdonsága az új Apple Vision Pro XR headsetnek, hogy semmilyen kontrollerre nincs szükségünk az irányításához. Az AR szemüveget úgy tervezték, hogy a viselője a felvételt követően a szemmozgásával, a kézmozdulataival, illetve hangvezérléssel tud navigálni benne. Beépítettek egy szemkövető (eye-tracking) rendszert, amelynek segítségével a böngészés során a szemmozgásunkkal is ki tudunk választani applikációkat és „kattinthatunk” egy egyszerű kézmozdulattal a kívánt találati listában.

Vision Pro kisokos!

A kézmozgások lekövetését kombinálták a szemkövetéssel annak érdekében, hogy pontosabban meghatározható legyen a felhasználó szándéka a navigálás során. Így tulajdonképpen hasonlóan működik a motorikus funkciók összehangolásában, mint amikor a mobilunkon vagy a táblagépen böngészünk.

Immerzív funkciók

AR szemüveg

3D fotók és videók

Az Apple Vision Pro AR szemüveg több beépített kamerával és számos mikrofonnal is rendelkezik. Ennek köszönhetően 3-dimenziós fotókat és videókat tudunk készíteni, amely lehetővé teszi a megörökített pillanatok valós visszanézését. Emellett a Vision Pro-ban ugyanúgy használhatók lesznek videó és streaming szolgáltatások, mint bármelyik mobil készüléken vagy számítógépen. Az XR szemüvegben azonban személyes mozi élményt is átélhetünk. A képernyő kedvünkre nagyítható és kicsinyíthető, a térbeli audio rendszer pedig gondoskodik a megfelelő hangzásról.

Panorámakép és állítható immerzivitás

Ha a 3-dimenziós emlékek nem lennének elegek, nem csak a pillanatokat, de a meglátogatott tájakat is visszahozhatjuk a szoba négy fala közé. Az utazásainkat egy nosztalgikus pillanatban egy egyszerű kézmozdulattal újra elérhetjük az AR szemüveg segítségével. De nem csak saját fotóink környezetébe helyezhetjük magunkat. Ha úgy tetszik, saját környezetünk „háttérképét” válogathatjuk kedvünkre, ahogy azt is, hogy mennyire szeretnénk látni a saját valóságunkat a virtuális környezet mellett. Ez azt jelenti, hogy az immerzív tapasztalat szintje állítható: belemerülhetünk teljesen egy virtuális környezetbe, amelyet, mintha egy sötétítőt húznánk el, transzparenssé is tehetünk, ahogy applikációk és felületek megjelenítésére is lehetőségünk van a szobánk paramétereibe integrálva.

MR és XR funkciók

A számos VR és AR funkciót nem csak külön-külön, hanem egymás mellett is használhatjuk. Az Apple bemutatója alapján képesek vagyunk egy meetingen részt venni, miközben avatárunkat látják a túloldalon, mi pedig több applikáció, böngésző és akár munkahelyi projektek/prezentációk között ugrálunk, mindezt az otthonunk kényelméből, ahol a nappali szolgál háttérként a „digitális ablakoknak”. A technológiák olyan mértékű zökkenőmentes integrálásáról beszélünk, amellyel pár éve még csak sci-fikben találkozhattunk.

3D meetingek

Fentebb említettük a meetingek során megjelenített avatárt. A beépített mesterséges intelligencia segítségével a szemüveg egy AI avatárt generál rólunk, amely tükrözi a gesztusokat és az arcmimikát, ahogy a szájmozgást is képes lekövetni. Ezzel teszi lehetővé a Vision Pro AR szemüveg, hogy viselése közben is képesek legyünk fogadni, és teljes értékűen részt venni a videóhívásokon.

Apple Vision Pro Gaming

Az Apple új XR headsetje az eddigi gaming élményeinket is felülírja majd. A meglévő információk szerint a megjelenéstől kezdve több játék is elérhető lesz az AR szemüveghez kialakított operációs rendszer platformján. Az előzetes videók alapján egy PS vagy Xbox kontrollerre lesz szükségünk, illetve magára a szemüvegre, amelynek segítségével megjelenik előttünk a képernyő. Ezáltal szinte részeseivé válunk a videójátéknak és a digitális környezetnek.

A Vision Pro technikai jellemzői

4k megjelenítés

A Vision Pro AR szemüveg Micro OLED kijelzőkkel van felszerelve, amelyek 23 millió pixelt tömörítenek magukba. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag szemenként 4K felbontást kapunk. Az Apple egyébként csak ezzel a feature-rel leköröz minden más jelenleg piacon lévő VR/AR szemüveget.

Teljesítmény

Az Apple XR szemüvege két processzorral rendelkezik. Ez a processzor, az Apple M2, jelenleg a legerősebb chip a piacon, amit VR szemüvegekben használnak. Az Oculus Quest 2 számít a legjobb VR szemüvegnek napjainkban, de az Apple M2 teljesítménye magasan felülmúlja az Oculusét. A Meta VR szemüvegében lévő Snapdragon XR 8 maggal és 8 szállal rendelkezik, az alapfrekvencia 1.8 GHz, a turbó pedig 2.8 GHz. Ezzel szemben az Apple M2 chip 12 magon és 12 szálon fut 2.4-es alapfrekvenciával, valamint 3.7-es turbó frekvenciával. Nem hiába ilyen erős a Vision Pro processzora: egyidejűleg jeleníti meg a fejlett grafikai hátteret, futtatja a VisionOS operációs rendszert és a vizuális algoritmusokat is.

Teherbírás és akkumulátoridő

Az Apple Vision Pro külső akkumulátorral rendelkezik, amely egyébként a szemüveg használata közben is csatlakoztatható. A belső elem átlagosan 2 órát bír ki töltés nélkül. Az AR szemüveg könnyű designja miatt döntöttek a külső, de egyébként mobilisan használható akkumulátor mellett, hogy ezzel is csökkentsék a headset súlyát.

Hangtechnika

Az XR szemüveg térbeli audio rendszerrel van ellátva, ami lehetővé teszi a felhasználónak, hogy a környezete hangjait és jelzéseit ugyanúgy képes legyen érzékelni annak használata közben is. Az érzékelők segítségével a szemüveg elemzi a környezetét és alkalmazkodik hozzá. A hangdobozokat a fülek mellett helyezték el, ezzel biztosítva az egyedi hangzást.

Design

Az Apple AR szemüvegét kényelmesre és könnyűre tervezték. A Vision Pro eleje hajlított üvegből készült, amelyet egy aluminium ház köt össze a szemüveg többi részével. A ’Light Seal’, amely tulajdonképpen egy arcra simuló keret, lehetővé teszi, hogy teljes mértékben kizárható legyen a külső fény. Ezt az Apple több méretben és formában is forgalmazni fogja annak érdekében, hogy a lehető legtöbb felhasználó élvezhesse a zavartalan XR élményt.

Környezetfelismerés

A Vision Pro AR szemüveg egyik, azonban már más VR headseteknél is megjelenő tulajdonsága, hogy képes feltérképezni a környezetét. Ez lehetővé teszi az headset számára, hogy a felhasználó aktuális környezetéhez alkalmazkodva képes az összes AR és VR applikációt integrálni az adott feltételeknek megfelelően.

VisionOS Operációs rendszer

AR szemüveg

Az Apple az új XR szemüveghez készített egy operációs rendszert is, amely a headset megjelenésével együtt kerül piacra a következő év folyamán. Térbeli operációs rendszerként nevezi meg az Apple a VisionOS-t, amelyet a kezdetektől fogja úgy terveztek, hogy 3D-ben és virtuális térben legyen használható. A VisionOS-nek köszönhetően egyébként a szemüveg összeköthető lesz más Apple termékekkel is. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a számítógép vagy telefon képernyőjét is kiterjeszthetjük a szoba falai közé és böngészhetünk kedvünkre.

Fontos tudni, hogy a VisionOS számára egy külön AppStore-t is létrehoztak, amelyen keresztül elérhetők lesznek a fejlesztők által készített, Vision Pro kompatibilis alkalmazások. Ezen felül több ezer iPhone és iPad applikáció is használható lesz a Vision Pro-n keresztül. A Swift keretrendszer, amelyhez nekünk is van hozzáférésünk, az Apple hivatalos fejlesztési platformja. Ennek köszönhetően a Vision Pro AR szemüveg megjelenésekor már a Printosh alkalmazásai is elérhetők lehetnek az ehhez létrehozott AppStore-ban.

Hat gesztus az Apple Vision Pro vezérléséhez

A VisionOS-nek köszönhetően vezérelhető a Vision Pro kézmozdulatokkal, szemmozgással és hangvezérléssel. Maga az operációs rendszer is ezekre a kontrollokra épül. A felhasználó ránéz a kiválasztott ikonra, majd az ujja érintésével kiválasztja azt. Akármennyire is bonyolultnak tűnik jelenleg az irányítás, a tesztelői visszajelzések alapján természetesnek és intuitívnak érződött az eszköz használata.

Kérjük, látogasson el az immerzív technológiákat bemutató weboldalainkra, ha további szakmai információ érdekli!

Hogyan használható a Vision Pro AR szemüveg a B2B szektorban?

Az Apple újdonsága amellett, hogy hatalmas technológiai előrelépés, egy olyan digitális innovációs ügynökség számára, mint a Printosh Advertising, nem csak egy eszközt, hanem lehetőséget is képvisel. Az új AR szemüveg azonban nem csak a mi vállalatunknak jelent egy teljesen új platformon, hanem a B2B szektor bármely képviselőjének is. Több, mint 30 éve vagyunk jelen a piacon, és kifejezetten a B2B szektor igényeire igyekeztünk ez idő alatt, méghozzá sikeresen, specializálódni. Emiatt minden technikai innovációt ezen a lencsén keresztül szemlélünk mi is.

Vision Pro kisokos!

A B2B szektor szempontjából az Vision Pro AR szemüveg legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy mobilisan használható, bármilyen térbe és környezetbe képes integrálni a megjelenítendő XR tartalmat, illetve a felhasználó nem válik izolálttá a környezetétől. Az XR élmény így nem csak egy szelete lesz a megélt valóságnak, hanem maga lesz a valóság.

A VR ás AR fejlesztések egyre népszerűbbek lettek ügyfeleink körében is az iparáguktól teljesen függetlenül. Az edukációs szektortól az egészségügyin keresztül egészen az indusztriális ágazatokig az immerzív technológiák mindenhol megtalálták a helyüket és innovációt vittek a tradicionális üzleti, illetve értékesítési szemléletbe. Az Apple Vision Pro AR szemüveg tulajdonképpen ezeknek a lehetőségeknek a kibővítését teszi lehetővé. Statisztikai adatok támasztják alá a marketing és az értékesítés területén, hogy az erősen vizuális és tapasztalati jellegű, avagy élmény marketing sokkalta effektívebb a célközönség tagjainál. Egész perspektívák és szemléletmódok alakíthatók át így a Vision Pro által, a lehetőségek pedig határtalanok.

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube