• 2023. 08. 02.
  • 4 perc

Mesterséges intelligencia nélkül már nem készíthető technikai innováció. A piac egyik legnagyobb újdonsága, az Apple Vision Pro is AI technológiát használ. Az alábbi cikkben röviden összefoglaltuk, hogy mit kell tudnunk az AR /XR szemüveg MI funkcióiról, és mégis mit várhatunk ettől a jövőben.

A Vision Pro körül hatalmas technológiai és marketing zaj keletkezett az elmúlt időszakban. Az Apple bemutatóvideói a készülék használatáról szinte futurisztikus képet mutatnak nekünk. Kétségtelen, hogy a piac legambíciózusabb immerzív fejhallgatójáról beszélünk, amely az AR és az XR világát együttesen dominálni fogja a technológiai piacon. Figyelemre méltó tulajdonságokkal ruházták fel az eszközt, és ezek közül az egyik leginnovatívabb a beépített AI szoftver. Az Apple Vision Pro AR /XR szemüvegre több szempontból is „game changer” eszközként tekintenek. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy mit jelent ez a jövőre nézve.

AI avatár az Apple Vision Pro-val

Az Apple a Vision Pro AR/ XR szemüveg bemutatásakor kifejezetten keveset mondott a beépített mesterséges intelligenciáról és tanulórendszerekről. Amit azonban kiemeltek, az az AI avatár, amelyet a headset FaceTime hívás közben jelenít meg a felhasználóról. Az XR szemüveg előlapi kamerájának segítségével beszkennelhető az arcunk. Ennek alapján készít el a headset egy AI avatárt, amely képes utánozni a gesztusokat és az arcmimikát beszéd közben. Ezzel azt szerette volna kiküszöbölni az Apple, hogy a hívás másik végén bennünket is lássanak valamilyen formában a szemüveg viselése közben is.

A Vision Pro és a ChatGPT

Az előzetes információk alapján azt tudjuk, hogy az XR szemüveg egy generatív AI asszisztens szoftvert használ, amely hasonló a ChatGPT-hez, de valószínűleg nem annyira fejlett. A ChatGPT egyébként már iOS applikációként is letölthető, így az eredeti OpenAI szoftver természetesen használhatóvá válik a Vision Pro-n is. Ami azonban arra enged következtetni, hogy az Apple elő fog rukkolni egy saját ChatGPT verzióval, azok az üzleti piaci hírek.

Az Apple az utóbbi időben több mesterséges intelligenciával foglalkozó start-upot is felvásárolt. Emellett az is kiszivárgott, hogy bizonyos Apple alkalmazottak nem használhatják az eredeti ChatGPT programot munkájuk során. Ezzel valószínűleg azt szeretnék elérni, hogy a saját AI programukon dolgozó fejlesztőcsapat véletlen se osszon meg belsős információkat a konkurenciával, hiszen bármilyen adat, amit az OpenAI-ba betáplálunk, az a program fejlődéséhez és tanulásához járul hozzá.

Kérjük, látogasson el az immerzív technológiákat bemutató weboldalainkra, ha további szakmai információ érdekli!

A Vision Pro AR /XR szemüveg és az AI jövője

Azt már most tudjuk, hogy az Apple Vision Pro-ban a meglévő AI szoftvert és a ChatGPT-t annak saját iOS applikációján keresztül hangvezérléssel is fogjuk tudni irányítani. Ezzel az eszköz lehetővé teszi a felhasználónak, hogy másodpercek alatt hozzon létre egyedi szöveges vagy akár audiovizuális tartalmat. Az Apple a hírek szerint azt szeretné elérni, hogy a fejlesztők szintén hangvezérléssel legyenek képesek AR/VR applikációk készítésére az XR szemüveg felületére. Ez szintén egy mesterséges intelligencia segítségével lesz majd elérhető. A jövőre nézve tehát azt mondhatjuk, hogy az Apple a ChatGPT-vel szeretne versengeni az AI piacán, ami újabb technológiai bummot hozhat. Mi pedig izgatottan várjuk, hogy mindez milyen újabb innovációt eredményez.

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube