• 2022. 03. 17.
  • 7 perc

Mind a rajongók, mind a befektetők egyformán érdeklődnek a nem helyettesíthető tokenek iránt. A nagy kérdés hogy az NFT-k kínálnak-e olyan különlegességeket, amelyek kibírják az idő próbáját, vagy csak egy újabb buborék, amely kiterjed a mainstream népszerűség irányába is?

Az NFT-khez kapcsolódó jelentős lehetőségek következtében valós példákra és használati esetekre van szükség a hatásuk meghatározásához. A legegyszerűbben fogalmazva az NFT-k digitális tokenek, amelyek virtuális és valós eszközöket képviselnek egyedi azonosítás alapján. Ha erről az egész jelenségről lefejtjük a hype burkát, mit is látunk valójában és mire is tudnánk a gyakorlatban használni?

Az NFT token alapú alkalmazások számos példája nagy előrelépést mutatott a régi azonosítási rendszerekhez képest. Míg sokan azt feltételezik, hogy az NFT token csak digitális művészethez és gyűjthető tárgyakhoz készült, valójában sokkal szélesebb körű alkalmazási körrel rendelkezik, mint azt a legtöbben gondolják. Íme az NFT-k néhány figyelemre méltó vállalati felhasználási esete, amelyek segíthetnek jobban megérteni a bennük rejlő lehetőségeket.

A Metaverse – azon belül pedig a metaverzumokban való munkavégzés biztonsága

NFT

Jelenleg a technológiai cégek által kreált metaverzumok, a közösségi média cégek és a Fortune 500-as cégek egyik elsődleges fókuszpontja. Az NFT-k egyedülálló megközelítést kínálnak a metaverzumokon belüli személyiségek – avatarok – létrehozásához a digitális világban. Ily módon egy virtuális világ alakulhat ki, amelyben az avatar egyedisége határozza meg az értékét.

Ha NFT-ként definiálja az avatárját, adataikat biztonságosan tárolhatja a blokkláncon*. Ebben az esetben az NFT-k lehetőséget kínálnak olyan ökoszisztémák felállítására is, amelyek értéket tudnak adni a digitális objektumoknak. Pontosabban, a már kialakult illetve kialakulóban lévő metaverzumokban történő munkavégzés, annak elszámolása, illetve a munka ellenértékének a biztonságos tárolása és birtokba vétele, mind-mind egy erős biztonsági faktort jelent az NFT igénybevételével.

Kérjük, látogasson el az immerzív technológiákat bemutató weboldalainkra, ha további szakmai információ érdekli!

Környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalás

Az NFT készítés széles körben használatos az ESG-hez* is. A világ számos vezetője szorgalmazza a karbonlábnyom csökkentését, és az NFT-k használata hozzájárulhat ehhez a célhoz. Az ESG nem helyettesíthető token alkalmazásai felhasználhatják a blokklánc egyedi azonosítóit, a szén-dioxid-kereskedelem és a szén-dioxid-piacok számára. Az NFT-k, a blokklánc és az elosztott főkönyv (DLT)* használata lehetőséget biztosít a szén-dioxid-kereskedelem pontosabb és hitelesebb elszámolására illetve bevezetésének ösztönzésére.

Szellemi tulajdon (IP) és szabadalmak

NFT

Mivel a szabadalmak a szellemi tulajdon kategóriájába tartoznak, könnyen minősülnek egy szervezet illikvid eszközének. A szabadalmakra vonatkozó NFT-k bevezetése elősegítené a szabadalmak tokenizálását. Ennek eredményeként a szabadalomtulajdonosok jövedelmező módokat találhatnak szabadalmaik kereskedelmi forgalomba hozatalára.

Érdekes módon ezek révén a szervezetek több olyan eszközzel is rendelkezhetnek, amelyek szellemi tulajdonjogokhoz kapcsolódnak. Lehetőség van pl. a szellemi tulajdonjogok megosztására több vevő között résztulajdon révén. Ennek megfelelően a vállalkozások ezen résztulajdon révén további bevételi forrásokat is létrehozhattak.

Tekintse meg az immerzív technológiákkal kapcsolatos szakmai oldalainkat!

NFT VR

Virtuális valóság(VR)

Számítógéppel szimulált valóságról beszélünk, amelyhez szükséges egy VR-headset is…

NFT AR

Kiterjesztett valóság (AR)

Az AR kihasználja a meglévő valóságtartalmat és egy eszköz felhasználásával kiegészíti…

NFT XR

Kibővített valóság(XR)

Az XR esetében már az iOT, a mesterséges intelligencia és a robotika elemei is bekapcsolhatók a fejlesztés folyamatában…

NFT MR

Mesterséges intelligencia (AI)

Az AI esetében egy beprogramozott tanulórendszerről beszélünk…

NFT készítés a zene és közösségi media területén

Ha azt kérdezed, hogy „mire használható a gyakorlatban az NFT?” – erre a válasz nyilvánvalóan a zene világába is vezet. Az NFT tokenekben a tartalomkészítők kiiktathatják a közvetítőket és közvetlen kapcsolatot építhetnek ki a rajongóikkal, követőikkel.

Ezenkívül az NFT készítés hatékony lehet annak biztosítására, hogy a fogyasztók egyedi vásárlási élményben részesüljenek. Egy zenész például kiadhat 100 példányt legújabb dalából NFT-ként, és árverésre bocsáthatja. Ezeket az exkluzív zeneműveket szívesen vásárolnák a vásárlók a lehető legmagasabb áron.

Az NFT token zenei felhasználása leginkább az előadók tulajdonjogára gyakorolt hatása miatt figyelemre méltó. Amellett, hogy műveik NFT-jegyeinek minden egyes viszonteladása után jogdíjat kapnak, a zeneművészek az NFT-k létrehozói.

A közösségi média egy másik iparág, amely az NFT-ket használja a társadalmi tudatosság előmozdítására. Számos prominens márka használja az NFT-t közösségi média marketingtevékenységének fokozására.

Digitális divat és kollekció bővítés és az NFT piac

Számos neves luxusmárka, köztük a Ralph Lauren, Louis Vuitton, a Gucci és a Dolce & Gabbana is felismerte az NFT piac lehetőségeit. A divatmárkák létfontosságú promóciós eszközként tekintenek az NFT-kre. Sajátos jellemzőkkel rendelkeznek, amelyek segíthetnek a divatmárkáknak bizalmat építeni ügyfeleik felé.

Az NFT-k divatvilágban való felhasználási esetei a termékek eredetiségének javításához is vezethetnek. A luxusmárkák továbbra is veszítenek bevételükből és hírnevükből termékeik jogosulatlan másolása miatt. Az NFT-k segítségével a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy eredeti márkák termékeit kapják.

De a promóciós felhasználás is villám sebességgel tör utat. A játékra szakosodott metaverzumok avatárjainak testreszabásakor már célirányos kollekciók vannak az adott divatmárka jelölésével, amivel fel tudjuk öltöztetni – megfelelő token lefizetése ellenében – avatárunkat a legújabb kollekció darabjaival, sőt abban az esetben ha ez a művelet megfelelő meghatározott token költést eredményez, akkor az avatar tulajdonosa fizikailag is megrendelheti a saját méretében az adott ruhadarabot, amihez más módon nem tudna hozzájutni.

Következtetésképpen

Amint látjuk, az NFT token használati esetei számos iparágban hatással lehetnek a termelékenységre és az azonosítás biztonságára. A legfontosabb az, hogy az NFT-k egyedülállóak abban, hogy képesek megváltoztatni az eszközök megítélését, tárolását és kezelését. A fizikai és digitális áruk egyedi, blokkláncon való azonosításával, az NFT-k – eddig nem megtapasztalt – előnyök széles skáláját kínálják.

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube