Az Extended Reality viszonylag új fogalom az immerzív technológiák között. A XR azonban nem kifejezetten egy ágazatnak tekinthető, hanem az összes immerzív fejlesztés egyfajta ernyőfogalmának. De mit jelent ez?

  • Az XR minden olyan valós és virtuális környezet kombinációja, amelyet számítógépes technológiával állítanak elő és hordható elemek általi kapcsolatot eredményez.
  • A VR/AR/MR technológiák együttesen ebben megjelenhetnek, kombinálhatók és külön-külön is alkalmazhatók.
  • Az immerzív technológiák mellett az IoT, a robotika és az AI eszközei is megjelennek a felhasználásban.
XR technológia

Az XR – Extended Reality így alapvetően több összetevőből tevődik össze, mint a társai (virtuális valóság, kiterjesztett valóság és kevert valóság). Ezek pedig a következők:

  • Nagyrészt VR és AR elemekből épül fel, amelyek tulajdonképpen a bázistechnológiát adják
  • Szerepet kap a szaglási érzékelés, így már bevonva még egy érzékszervünket a tapasztalási folyamatba
  • Haptikus érzékelés: már olyan ruhadarabokat (kesztyű) vagy épp teljes ruházatokat terveznek, amelyek a testi kontaktust is képesek így szimulálni számunkra

Kevert valóság (XR) felhasználási területek

Fontos kérdés azonban továbbra is, hogy mely területek lesznek azok, amelyekben kifejezetten hasznos és kedvelt lesz az XR technológia. Alapvetően az élményalapú tanulás és fejlesztés nagyobb hatékonysága egyértelművé teszi, hogy az oktatási és képzési területek lesznek azok, ahol majd betör a kevert valóság. Mivel több érzékszerv vonható be az XR által, mint a többi immerzív technológiával, így a hatékonysági ráták nagyobb mértékben növelhetők, illetve az időkeretek is csökkenthetők lesznek. Az eddigi tapasztalatok alapján az XR technológia által történő tanulás csökkenti a kognitív terhelést a tanulóban, felgyorsítja a tanulást, többszöröződik az ismeretmegtartás aránya is, mivel a gyakorlási lehetőség korlátlanul elérhetővé válik.

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube

Mit látunk a jövőre nézve?

Alapvetően az XR technológia piaca folyamatos növekedésben van az utóbbi években, habár leginkább a szoftveres szektor az, ami a legnagyobb ugrásokat mutatja, a hardveres kiegészítők gyártása és a lekövetés egy kicsit lassabban hozza be lemaradását. Ami viszont mindenképp megkönnyíti az kibővített valóság fejlesztés térhódítását, az például az 5G elterjedése. Ennek köszönhetően több adatot tudunk majd közvetíteni, gyorsabb lesz a betöltési idő, tehát a használat válik sokkal kényelmesebbé. Mindezekkel egy teljesen úgy felhasználó élményt jelenik majd meg a fogyasztók számára, amelynek megteremtésében szeretnénk az elsők között mi is részt venni.

Kérjük, látogasson el az immerzív technológiákat bemutató weboldalainkra, ha további szakmai információ érdekli!

Érdeklődik az XR technológia iránt?
Lépjen kapcsolatba velünk!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!