• 2022. 05. 03.
  • 8 perc

Az XR technológia, avagy a kibővített valóság a jóslatokhoz híven egyre inkább megfelel a vele szemben támasztott elvárásoknak. Új szektorba tört be, méghozzá a filmiparba, ahol a produkciós eljárások gyökeres átalakításával könnyíti meg forgatások lebonyolítását.

Hogyan működik az XR technológia LED felületeken?

A kibővített valóság technológiát használva az előre konfigurált virtuális környezetet egy nagy felbontású LED fali kijelzőn jelenítik meg. A virtuális környezet lehet bármi, ugyanúgy, ahogy a zöldképernyős (greenscreen) megoldások esetében. A virtuális környezetet egy grafikus motor generálja, és lehetővé teszi, hogy valós időben szupperrealisztikus környezetet jelenítsenek meg, amelyben a gyors mozgások és fények változása sem jelent problémát. Ennek segítségével a filmprodukciót nagy potenciált láttak benne, hiszen például az XR LED falaknál nincs szükség utómunkára, mint a green screen esetében.

Mi az az XR technológia?

Az XR, a kiterjesztett valóság rövidítése, minden valós és virtuális kombinált környezetre és ember-gép interakcióra utal, amely számítógépes technológia segítségével jött létre. Az XR magában foglalja a virtuális valóságot (VR), a vegyes valóságot (MR) és a kiterjesztett valóságot (AR). A kibővített valóságot számos területen használják, beleértve az üzleti életet, a játékokat, az XR-eszközöket stb

Miért sikeres az XR LED technológia?

Fentebb azt már említettük, hogy a zöldképernyő megoldással ellentétben az XR falak esetében nincs szükség számítógépes utómunkára (vagy kifejezetten minimálisra). Ami viszont a színészeknek is nagy előnyt nyújt, hogy ők maguk is látják a képernyőre kivetített élethű grafikus elemeket, tájakat, karaktereket. Ez a green screen esetében nem volt lehetséges, így saját képzelőerejükre voltak bízva egy-egy jelenet felvételekor. Az XR falak segítségével azonban könnyebb beleélniük magukat a szerepükbe és környezetükbe, és hitelesebb alakításokra képesek ezáltal. Továbbá a valós idejű vizualizációnak köszönhetően azonnal változtathatók és alakíthatók a megjelenített grafikai hátterek. Nem utolsó sorban pedig költséghatékonyabb megoldás is.

Tekintse meg az immerzív technológiákkal kapcsolatos szakmai oldalainkat!

NFT VR

Virtuális valóság(VR)

Számítógéppel szimulált valóságról beszélünk, amelyhez szükséges egy VR-headset is…

NFT AR

Kiterjesztett valóság (AR)

Az AR kihasználja a meglévő valóságtartalmat és egy eszköz felhasználásával kiegészíti…

NFT XR

Kibővített valóság(XR)

Az XR esetében már az iOT, a mesterséges intelligencia és a robotika elemei is bekapcsolhatók a fejlesztés folyamatában…

NFT MR

Mesterséges intelligencia (AI)

Az AI esetében egy beprogramozott tanulórendszerről beszélünk…

Az XR fal technikai előnye

Az XR technológia a LED falak esetében olyan megvalósítást tett lehetővé, amelynek során a tápegységek redundánsak, tehát egyszerre több is elérhető, és ha az egyik meghibásodik, akkor automatikusan a következő tápegység veszi át a helyét az áramellátásban. Ezáltal élő produkciók esetében is kifejezetten jó megoldásnak bizonyul az XR LED fal. Emellett Az AV infrastruktúra is minőségi tervezésű kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy a jelek továbbítása akármilyen komplex hálózaton keresztül is zajlik, annak képesnek kell lennie a tömörítetlen videójelek zavartalan továbbítására a magas felbontás megtartása mellett.

Ahol elérhető az XR technológia

XR technológia

Az XR technológia jelenlegi állása szerint még egy vállalat sem beszélhet komplex XR szolgáltatásról vagy épp termékekről a repertoárjában. Az Extended Reality továbbra is kialakulóban van, és az őt meghatározó két immerzív technológia, a VR (Virtual Reality) és az AR (Augmented Reality) az, amelyek jelenleg a piacot uralják mind szoftveres, mind pedig hardveres fejlesztések terén. Ezért habár a kibővített valóság is mérhetetlen lehetőségekkel rendelkezik, egyelőre a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság technológiák azok, amelyekkel a legtöbb vállalkozás szolgáltatás szinten foglalkozni képes. Valamint ezek azok, amelyek a hétköznapi fogyasztói rétegbe is betörni látszanak és egyre több termékbe integrálódik be a használatuk.

Kérjük, látogasson el az immerzív technológiákat bemutató weboldalainkra, ha további szakmai információ érdekli!

VR és AR: az XR technológia alapkövei B2B megoldásként

A kibővített valóság alapköveiként nagyon fontos, hogy mindkét technológia (VR – AR) folyamatosan fejlődik és egyre nagyobb piaci részesedést is szerez. Ezen technológiák fejlődése hosszútávon az XR technológia fejlődését is eredményezi majd, így érdemes mind a VR, mind pedig az AR potenciáljával és alkalmazásával is foglalkoznunk.

Élményerdő mobil applikáció

XR technológia - Élményerdő mobil applikáció

Az Élményerdő kiterjesztett valóság mobil applikáció az „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” részeként a Bakonyerdő Zrt. állami erdőgazdálkodás standjának kiemelkedő részét képezte. A lényege az volt, hogy az erdészek munkáját, az erdő biodiverzitását és ökoszisztémájának működését maradandó és lebilincselő módon tudjuk átadni a közönségnek. A keretalkalmazáson belül egy AR szkenner található, ami 3-dimenziós grafikákat és videót jelenít meg a mobilunk képernyőjén. A szkenner beolvassa a markereket, és automatikusan felismeri a hozzájuk kapcsolt AR tartalmat, amit megjelenít a képernyőnkön.

Festetics VR applikáció

XR technológia - VR festetics applikáció

Ennél a VR alkalmazásnál a kiemelkedő design és felhasználói élmény megteremtése ugyanolyan fontos szempont volt, mint az Élményerdő esetében. A VR alkalmazás esetében, hasonlóan az AR applikációhoz, megjelenik az edukációs hangsúly. A fiatalabb korosztály számára a régi mesterségek fontosságát és a kor hangulatát próbáltuk átadni egy interaktív környezetben, ahol kipróbálhatták a kenyérsütést, lópatkolást és a bognármesterséget is. A színes környezet és folyamatos narráció mellett mesebeli környezetet teremtettünk a résztvevő számára, így olyan, mintha a magyar népmesék világába csöppennénk.

Élményalapú kommunikáció immerzív környezetben

A fenti kiterjesztett valóság és virtuális valóság alkalmazások kifejezetten jó példaként szolgálnak arra, hogy hogyan lehet új információkat és viszonylag bonyolult tartalmat élményalapon, és ami szintén fontos, maradandóan átadni a közönség számára. Egy-egy kiállítás vagy rendezvény során több stand található, több egymással versenyző vállalkozás, tehát több olyan faktor, amely a résztvevők figyelmét igényli és szétszórja azt. Az ilyen alkalmazások a „wow-faktor” segítségével könnyen lebilincselő élmények lesznek, és így a tartalom, amelyet átadunk, sokkal magasabb hatékonysággal és konverzióval működik a célközönség körében. Dióhéjban: rövid idő alatt magas megtérülési rátával dolgoznak az ilyen applikációk. Ahogy az XR fal is megkönnyíti időben, költségben és energiában mind a színészek, mind pedig a producerek munkáját, úgy ezek az applikációk is magasabb hatékonysággal dolgoznak a hagyományos megoldások helyett.

XR technológia összegzése

Az XR fal és az XR technológia már korábbi szuperprodukciókban is megjelent, így például a Mandalorian forgatásán is alkalmazták, vagy éppen a Riot Games az egyik legnagyobb úttörő az eSport területén. A kibővített valóság megjelenése átformálja az emberek által megszokott tapasztalási formáit a fizikai és virtuális valóságoknak. A megfigyelőből résztvevő válik. Emellett az XR technológia, és az őt felépítő AR és VR több szektorban is lehetőséget teremt a fejlettebb és hatékonyabb munkavégzésre. A vállalatoknak egy olyan platformot teremtenek az immerzív fejlesztések, amelyben szabadon kísérletezhetnek ötleteikkel és innovációikkal. A Covid-19 világjárvány pedig csak még inkább megmutatta, hogy mekkora szerepet fog játszani a jövőnkben az otthoni munkavégzés és a technológia rapid fejlődése.

A jövő előrejelzésének legjobb módja az, ha feltaláljuk! Hozz el hozzánk az ötleted, mi pedig megvalósítjuk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube