• 2022. 01. 31.
  • 5 perc

„Nem helyettesíthető tokenek” az AR térben

Az NFT készítés a művészeti szférában való megjelenésével hatalmas ugrást adott a piacnak, azonban ez a technológia nem csak ezen szektor sajátja. Az NFT-k által az AR fejlesztések piaca nyitottabbá válik a fejlesztők számára, ez pedig egy újabb technológiai bummot eredményez.

Hogyan működik az NFT?

Az NFT jelentése* „non-fungible token”, ami magyarul „nem helyettesíthető token” kifejezést takarja. A fogalom több fontos elemet is magában rejt:

Nem helyettesíthető: olyan termékekre utal a nem helyettesíthető kifejezés, amelyek egyedi produktumok, mint a művészek alkotásai vagy egy-egy hírességhez tartozó féltve őrzött relikvia. Így tehát értékük lehet ezeknek a tokeneknek, de nem cserélhetők fel más ugyanolyan tokennel, mert mindegyik egyedinek számít a kódolása alapján.

Token: Az NFT készítés egyik alapköve a blockchain technológia*, amelynek köszönhetően mindegyik NFT a kódolás során válik egyedivé és nem helyettesíthetővé. Általában, mivel az NFT-k az utóbbi években nagy mennyiségben kerültek eladásra, az Ethereum technológia* segítségével (szintén blockhain alapú), amelynek van okos szerződés* funkciója, lehet őket eladásra kínálni és megvenni.

Így tehát az NFT készítés nem csak a művészeti szférában robbant be (énekes és művészek saját NFT-ket bocsátottak piacra), hanem a gaming világában is, ahol a különböző felszerelések és egyedi játéktartalmak beszerzése miatt szintén nagy összegekben kereskedtek a felhasználók.

Enterprise NFT készítés: az ellátási lánc (supply chain) menedzselése

nft készítése

Az NFT készítés egy újabb fajtája az ENFT (Enterprise Non-Fungible-Token), amelyek tulajdonképpen a vállalati szolgáltatások és eszközök nyomon követésére használhatók. Egyre több embert érdekel az áruk és a szolgáltatások eredete, hogy azok megbízhatók-e, vagy épp eredeti-e az a termék, amit használnak. Ennek nyomon követésére lehet megoldás az ENFT, ugyanis a tulajdonjogokat és autentikációt, azaz eredetiséget általuk bizonyítani tudják a vállalatok. Hiszen ahogy az eredeti NFT, az ENFT is az egyediség elvén működik. Ez főleg akkor hasznos, amikor több vállalkozás dolgozik egy adott projekten vagy terméken, és a saját fejlesztését, annak eredetiségét egy ENFT-vel tudja hitelesíteni, a tulajdonjog és a license levédhetővé válik.

De nem csak az ellátási lánc (supply chain) oldaláról lehetnek hasznosak az ENFT-k, hanem a gyártási folyamatok során is. Az NFT készítés segítségével nyomon követhetők a termékek a teljes életciklusuk során. A nyersanyagoktól a gyártásig és forgalmazásig lehetségessé válik, hogy egy NFT token a folyamat minden szakaszában létezzen. Ez biztosítja, hogy a termék életciklusának kezelésében egyetlen szakaszban se legyen ütközés a licencekkel vagy a szerzői jogokkal. De ugyanígy a szellemi termékek eredetiségének igazolására és levédésére is használható az NFT készítés, ahogy például jogi kérdésekben a felhasznált adatok hitelesítésére a bíróságok előtt.

Az NFT piac nagysága

A 2021-es év alatt körülbelül 41 milliárd dollárnyi kriptovalutát értékesítettek NFT Ethereum formájában az okos szerződéseken keresztül. A gyors növekedésnek köszönhetően az NFT készítés piaca lassan eléri a teljes globális képzőművészeti piac értékét.

Kérjük, látogasson el az immerzív technológiákat bemutató weboldalainkra, ha további szakmai információ érdekli!

Digitális kollaboráció: NFT készítés és AR fejlesztés

Alapvetően az NFT készítés beépülése a kiterjesztett valóság felületekre megkönnyíti az AR termékek piacképességét. Ezt azt jelenti, hogy mivel az NFT adás-vétele a blockchain és az Ethereum technológia által könnyen lekövethető, valamint kizárólag a két (eladó és vevő) fél között zajlik kereskedő nélkül, az AR-termékek is ugyanígy tulajdonjogilag átruházhatóvá válnak. Ezáltal egyedi AR termékek emelhetők be a piacára, amik szintén eladásra bocsáthatók. Itt nem csak művészeti alkotásokról lehet szó, hanem az üzleti szférában és a B2B szektorban is lehetőségeket teremt.

Ami kifejezetten sikeressé teszi az NFT-k AR felhasználását, hogy ezentúl ezeket az egyedi termékeket a tapasztalás egy következő fokára emeli a kiterjesztett valóság technológia. A mobil eszközünk képernyőjén élővé válnak ezek a tárgyak, így a gyűjteményünk egy darabja nem csak nézhető, hanem „érezhető” és használható lesz számunkra. Ami még hatalmas piacot ad a két technológia kollaborációjának, az a geolokációs AR tartalmakba* ágyazott NFT-k. Csak egy egyszerű példa: a telefonunk képernyőjén keresztül navigálunk a városban vagy egy túraútvonalon, és a jelzések mellett megjelenik egy hirdetés, amely éppen egy étteremhez vagy hotelhez tartozik. Az NFT azt könnyíti meg, hogy az alapvető AR tartalmak kiegészíthetővé válnak más fejlesztők által, miközben a tulajdonjogok jól elkülöníthetők. Nyereségessé válik ezáltal több befektető számára is ugyanazon AR felület.

A jövő előrejelzésének legjobb módja az, he feltaláljuk! Hozd el hozzánk az ötleted, mi pedig megvalósítjuk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube