• 2022. 12. 19.
  • 4 perc

Az utóbbi évek technológiai forradalmai erősen befolyásolták az oktatási szektort. Az EdTech alkalmazások népszerűek lettek nem csak egyéni tanulási megoldásként, hanem már a közoktatás részeként is, így remek befektetésnek számítanak. Ahhoz azonban, hogy az EdTech applikáció sikeres fejlesztés legyen, nem elég csak az ötlet. Ismernünk kell a célközönségünk tanulási szokásait, főleg, ha a fiatal generáció fogja használni az alkalmazást. Nem könnyű a feladat, de az alábbiakban mind technikailag, mind pedig stratégiailag összeszedtük a legfontosabb lépéseket és összetevőket a sikeres EdTech app elkészítéshez.

Hogyan vágjunk bele az EdTech applikáció fejlesztésbe?

Mielőtt még belevágnánk a fejlesztésbe, az ötletünknek és az elképzelésünknek tartalmaznia kell pár alapvető funkciót. Ezek pedig az alábbiak:

Mondanunk sem kell, hogy ezek az összetevők a gördülékeny és élvezetes felhasználói élmény megteremtéséhez szükségesek. A ’storytelling’ például azt a tartalmat fogja biztosítani, amely egyfajta érzelmi elköteleződést vált ki a felhasználókból. A fokozatosság és a haladás követése azt teszi lehetővé, hogy a diákok saját magukhoz mérten lássák a fejlődésüket, ne pedig társaikhoz viszonyítsák magukat. Ez ugyanis sokszor elbátortalaníthat bennünket. A könnyű indítás pedig természetesen azért is létfontosságú, mert ha már az elején nehézségekbe ütközünk a felhasználásnál, akkor az a tanulási kedvet jelentősen befolyásolhatja.

EdTech fejlesztés gyakorlati tippek

Az EdTech applikáció fejlesztés, mivel egy online applikációról van szó, hasonló szempontokat kell figyelembe vennünk az előkészületeknél és a fejlesztési terv meghatározásánál, mint egy hagyományos app esetében. A legfontosabb stratégiai elemeket az alábbi négy pontban foglaltuk össze:

Customer Journey Map

Az úgynevezett „fogyasztói útvonaltérkép” arra szolgál, hogy azokat a vásárláshoz vezető tudatos és akár tudattalan „állomásokat” térképezzük fel és építsük be, amelyekkel a vásárlók viselkedését tudjuk lemodellezni. Ez abban segít, hogy már a tervezési fázisban megfelelően alakítsuk az EdTech alkalmazás fázisait, az egyes játékmechanizmusokat és lépéseket a tanulási folyamatban. Jobb még az elején pontosan tervezni, mint a már lefejlesztett termék egész koncepcióján javítani!

Aktualizálás

A tananyagok, gyakorlatilag bármilyen szakterületre tévedünk, folyamatos aktualizálást igényelnek. Elég csak a jogra gondolnunk, amely akár napról napra képes változni. Emellett nem csak a tananyag, de a preferált oktatási módszerek is megújulnak és irányt váltanak. Ahhoz, hogy sikeres is maradj a piacon, nem csak az EdTech fejlesztés használóinak, de nekünk is naprakésznek kell lennünk és folyamatosan tanulnunk kell a piaci trendekből.

Irányváltoztatás

Sajnos vagy nem sajnos minden projekt a fejlesztési és a tesztelési fázisban változik a legtöbbet. Ekkor derülnek ki a problémák és az összeférhetetlenségek, a korai bemutatásnál és béta verziónál pedig a felhasználói visszajelzések fogják alakítani a kész appot. Késznek kell lennünk arra, hogy az utolsó pillanatban is változhat az eredeti elképzelésünk.

Alapvető szempontok

A digitális transzformáció magával hozott új trendeket is, úgynevezett divatos funkciókat, amiket előszeretettel építenek be applikációkba még akkor is, ha nem kompatibilis teljesen az alkalmazás üzenetével vagy alapvető rendeltetésével. A lényeg tehát az, hogy amikor megszületik az ötlet, dolgozzunk ki pár olyan irányvonalat és alapvetést, amely igazán átadja azt, amit közvetíteni szeretnénk.

Mit tanultunk mindebből?

Azt, hogy fontos az egyedi ötlet, de nem csak ez szükséges egy sikeres EdTech fejlesztéshez. Ahogy azt is, hogy több olyan külső tényezővel fogunk találkozni, amely megváltoztatja majd az eredeti elképzeléseket. Fontos, hogy részletesen tervezzünk, és megfelelő felhasználói statisztikákkal rendelkezzünk már a stratégiai tervezés pillanatában. Amivel azonban igazán különlegessé tehetjük az alkalmazásunkat, az egy új technológia beépítése: a kiterjesztett valóság lehet az a plusz, amivel betörünk a piacra. Erről pedig ebben [link az EdTech Ar cikkre] a cikkben olvashatnak részletesebben.

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube