Az immerzív virtuális valóságok olvasztótégelye, az XR technológia, a következő évek meghatározó innovatív lehetősége, amely a pandémia alatt is rapid piaci növekedést tud maga mögött. Viszont abban biztosak vagyunk, hogy az XR nem a világot fogja ezáltal megváltoztatni, hanem inkább bennünket.

Az elmúlt években sokat beszéltünk az AR, VR és MR valóságokról, de az elkövetkező években valószínűleg a XR technológia lesz az az innováció, ami a legnagyobb fejlesztői és felhasználói szabadságot biztosítja majd számunkra. A VR-hoz és az AR-hez képest új érzékelési területeket hoz be az immerzív virtuális valóságok megtapasztalásába. A tapintás (haptikus érzékelés*) és a szaglás, illatok érzékelése is része lesz a digitális élménynek, ami a realitással fog vetekedni. A kibővített valóság fejlesztésekbe történő mélymerülés előtt azonban jobb, ha tudjuk, hogy mi is az XR technológia és mit is tud valójában.

XR technológia immerzív technológiák metaverse

Mit jelent az Extended Reality (kibővített valóság)?

A XR technológia alapvetően az összes immerzív technológiát foglalja magában (AR/VR/MR), azonban főként két nagy részből tevődik össze:

  • a kiterjesztett valóság (AR) – amelyben a tanuló valódi környezetben van, ahol a digitális információ a tanuló látómezején belül található
  • és a virtuális valóság (VR) – amelyben a tanuló teljesen egyedi, új közegbe merül, egy olyan virtuális környezetbe amely elkülönül a fizikai környezetüktől

Már most a fejlesztői körökben teljességgel elfogadott hogy a kibővített valóság (XR) technológia elsődleges tanulási lehetőséggé és képzési eszközzé fog válni a gyártó szektorban, amint megfelelő mennyiségű hardver és szoftver eszköz kerül tömeges elterjedésre, azonban egyelőre ezekre még várnunk kell. A VR headsetek piaca ugyan bővül, az AR azonban egyelőre leginkább mobil eszközünk képernyőjén keresztül érhető el, MR headset-fejlesztés pedig viszonylag kevés van elérhető áron.

Az XR technológia piaca

Ami kiemelten nagy bummot eredményezett az XR technológia piacán, az a pandémia időszaka volt, méghozzá a folyamatos lezárások miatt. A karanténhelyzetben az emberek nem csak egymástól voltak elzárva, de a tapasztalás hétköznapilag megszokott élményétől is. Itt léptek színre az immerzív technológiák és a kibővített valóság fejlesztés, hogy valamelyest visszahozzák azokat az érzéseket és ismerős behatásokat, amelyeket már megszoktunk. Ezeket ugyanakkor egy új szintre emelte számunkra a tapasztalás lépcsőfokán.

A piackutatások alapján az XR piac évi 46,5%-os növekedést fog produkálni; évről évre exponenciálisan nő az összes immerzív technológiába vetett befektetés világszerte. Mivel a kibővített valóság az összes immerzív technológia gyűjtőfogalma és egyszerre jelenti az egy időben történő alkalmazásukat is, így minden AR/VR/MR fejlesztés a kibővített valóság szekrényének egy-egy feneketlen fiókja.

Kérjük, látogasson el az immerzív technológiákat bemutató weboldalainkra, ha további szakmai információ érdekli!

Az XR technológia alkalmazási lehetőségei: a logisztikától a Google Maps-ig

Az eddigi fejlesztési és tesztelési tapasztalatok azt mutatják, hogy az XR technológia nagy ígéretet hordoz a gyártási folyamatok tanulásában és működtetésében, mert csökkenti a kognitív terhelést a tanulóban, lehetőséget biztosít a korlátlan gyakorlásra, és felgyorsítja a tanulást illetve megtöbbszöröződik az ismeretmegtartás az agyi működéssel szinkronban lévő tanulási rendszerek bevezetésével. Az XR technológia egy fontos szegmense tehát a tanulástudományi értékelés, amelyre különösen kiemelten összpontosít.

Alapvetően a munkamemóriánkat, avagy rövid távú memóriánkat terheljük a legtöbb munka vagy tanulási folyamat során. A hosszútávút, mivel abból már egyszerűbben hozzuk elő az elraktározott tudást, nem tudjuk túlterhelni. A rövid távú memóriánkra alapozva kétfajta kognitív terhelést különböztetünk meg a szakirodalomban: a belsőt és a külsőt. A belső az, ami a szükséges információt tartalmazza és a megértéshez járul hozzá, a külső az, ami elvonja a figyelmet, szükségtelen információkat tartalmaz és nem járul hozzá a megértéshez. Ez a munkafolyamatok során feldolgozott külső behatásokra és információhalmazokra is igaz.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magas külső kognitív terhelésű munkakörökben és tanulmányokban az XR technológia a külső kapacitásokat minimálisra csökkentheti, és azokra a szegmensekre tudunk koncentrálni, amelyek valóban fontosak. Ezáltal csökken a hibalehetőség, nő a precizitás. Ez például a logisztikai folyamatokban is nagy előnyt jelent, de ugyanígy más szektorokban is használják már ezeket, így például orvosok képzésében. A navigációs alkalmazások is AR felületekkel bővülnek, ahol a felugró nyilak és táblák mutatják majd az irányt. Így ami igazán elképesztővé teszi a kibővített valóság technológiákat az az, hogy nincs olyan terület vagy szektor, B2B vagy B2C, ahol ne lehetne egy innovatív és lenyűgöző alkalmazást kreálni általa.

Ahogy mondani szoktuk, a jövő előrejelzésének a legjobb módja az, ha feltaláljuk.
Hozd el hozzánk az ötleted, mi pedig megvalósítjuk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube