• 2022. 03. 04.
  • 4 perc

Útmutató a smart contract-ok világába

Az NFT-k fellendülése valamelyest átírta a tavalyi év technológiai és IT trendjeit, amely a 2022-es évben is folytatódni látszik. Az NFT piac és a tokenek adásvétele egyre népszerűbbé válik, azonban az azt felépítő blockchain technológia* és a hozzájuk szorosan kapcsolódó intelligens szerződés fogalma sok esetben tisztázásra szorulnak. Most az okos szerződés működésére és annak létrehozására fókuszálunk az NFT készítés kapcsán.

Mi az az intelligens szerződés*?

intelligens szerződés

Alapvetően a smart contract, azaz intelligens vagy okos szerződés nem egy papíralapú vagy digitális dokumentum. Az okos szerződéseket az NFT készítésekor a szoftverrel együtt hozzák létre, méghozzá abba beágyazva. Így nem egy különálló, önálló entitásról van szó, hanem magáról már az NFT-ről, amelybe az intelligens szerződés információi is bele vannak ágyazva.

A jelentősége mindennek az, hogy az okos szerződés az NFT részeként már tartalmazza az összes olyan információt, amely a tulajdonjoghoz és a tranzakciók lebonyolításához kapcsolódik. Ahogy ez elkészül, később ez az információ már csak a vásárlási folyamatnál kerül ’aktiválásra’. Ezek mellett azt is biztosítják, hogy más digitális eszközökhöz legyen csatolható az NFT, illetve hogy megmaradjon oszthatatlan természete és egyedisége is.

Kérjük, látogasson el az immerzív technológiákat bemutató weboldalainkra, ha további szakmai információ érdekli!

Az Ethereum* mint intelligens szerződés

Alapvetően két Ethereum standard van, amelyen NFT-ket hoznak létre. Az első az ERC 721, amely nyílt standard. Ezek esetében, ha egy token transzferre, tehát adás-vételre kerül, akkor a beépített smart contract-nek két információra van szüksége: az intelligens szerződés konkrét számára és egy token ID-ra. Emellett egy darab ERC721-es standard több tokent is menedzselni képes.

A másik standard az ERC 1155, ami multi-token standardnak számít. Ennek fényében az NFT tokenek megtarthatják saját metaadataikat és konfigurációjukat, amelynek lényege, hogy más blockchain alapú tokenek is menedzselhetők lesznek általa, nem csak az Ethereum. Ezek az NFT tokenek természetesen másképp működhetnek annak függvényében, hogy milyen blokkláncon lettek létrehozva, de ezek általában kisebb különbségek, és ez a fajta okos szerződés képes ezek kiküszöbölésére.

Tekintse meg az immerzív technológiákkal kapcsolatos szakmai oldalainkat!

NFT VR

Virtuális valóság(VR)

Számítógéppel szimulált valóságról beszélünk, amelyhez szükséges egy VR-headset is…

NFT AR

Kiterjesztett valóság (AR)

Az AR kihasználja a meglévő valóságtartalmat és egy eszköz felhasználásával kiegészíti…

NFT XR

Kibővített valóság(XR)

Az XR esetében már az iOT, a mesterséges intelligencia és a robotika elemei is bekapcsolhatók a fejlesztés folyamatában…

NFT MR

Mesterséges intelligencia (AI)

Az AI esetében egy beprogramozott tanulórendszerről beszélünk…

Mit tartalmaznak az okos szerződések?

A tulajdonjog és a szerzői jog nem ugyanazt jelenti. A szerzői jogok általában a készítőnél maradnak, hacsak az intelligens szerződés másképp nem rendelkezik erről. Az NFT intelligens szerződésekben így kifejezetten meg van határozva, hogy milyen jogokat adnak a vevőnek, a licence jog pedig magától az alkotástól, tehát a tokentől külön van kezelve. A vevő kereskedelmi jogokat is szerezhet az NFT token megvásárlásával, de minden ilyen specifikus feltételt a szerződésbe kell kódolni. Az okos szerződés így az egyediséget és az NFT létrehozásának egész fejlesztési folyamatát is nyomon tudja követni, azonban ami fontos, hogy ezek nem kapcsolhatók a szerződés által egyetlen személyhez sem a való világban. Az alkotó vagy készítő verifikálását a SuperRare* platform például egy külön űrlap kitöltésével végzi el, de sok esetben ez manuálisan történik.

Amiért pedig hasznosak az okos szerződések…

  • Gyorsak és pontosak, a papírmunka teljesen ki van zárva a folyamatból
  • Ha a feltételek létrejöttek, azokat nem lehet megváltoztatni, így mindkét félnek biztonságot adnak jogi szempontból
  • Nehezen feltörhetők
  • Itt a közvetítői díjak teljesen ki vannak zárva, így ezen is jelentős összegeket takaríthatunk meg

A jövő előrejelzésének legjobb módja az, ha feltaláljuk! Hozd el hozzánk az ötleted, mi pedig megvalósítjuk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube