• 2022. 03. 18.
  • 9 perc

A látás után az érintés a második legfontosabb módja annak, hogy megértsük a minket körülvevő világot, és kölcsönhatásba lépjünk vele. Ez is egy elemi része annak, hogy az emberek hogyan mutatnak ki szeretetet és érzelmeket. A virtuális valóságban (VR) az érintés magával ragadó és valósághű érzést kelt. Érintéssel szinte olyan, mintha ott lennél, és éreznéd egy tárgy felszínét, a lábad alatti zöld füvet vagy a kezedben folyó vizet. Azzal, hogy a haptikus eszközök elfoglalják a világot, ez most lehetséges. Most beszéljünk pár szót a haptikáról: a funkcionalitásról, az előnyökről és hátrányokról, valamint a haptika más iparágakban való felhasználásának lehetőségeiről.

Mi az a haptika?

haptikus

A haptics a VR-ban az első modern VR headsetek megjelenésével jelent meg a 2010-es években. Ezek az új fejre szerelhető kijelzők lehetővé tették a felhasználók számára, hogy lássák a virtuális világot, és a tapintható visszajelzések révén interakcióba is léphetnek vele. A haptikus technológia alkalmazása az érintést a jelenlét érzésének megteremtéseként, valamint az érzelmi kapcsolatok és interakciók alapjaként képzelte el. Azóta világossá vált, hogy a haptikában rejlő lehetőségeknek nincs határa, hiszen új módot kínál a gépekkel való kommunikációra.

Mi az a haptikus visszacsatolás?

A haptikus visszacsatolás (amelyet gyakran csak haptics-ként, azaz haptikaként rövidítenek) a kommunikáció egyik módja, nem pedig egy konkrét technológia vagy alkalmazás. Ez nem kevesebb, mint egy teljesen új módja a gépek és az emberek kommunikációjának. Olyan technológia alkalmazása, amely serkenti az érintés- és mozgásérzékelést, különösen annak érdekében, hogy távolról vagy számítógépes szimulációban reprodukálják azokat az érzéseket, amelyeket a felhasználó fizikai tárgyakkal közvetlenül érintkezve érez. A ’haptikus’ jelentése tehát érintésérzékkel kapcsolatos, különös tekintettel a tárgyak érzékelésére és manipulálására az érintés és a propriocepció segítségével.

A haptika két aspektusból áll: maga a haptikus technológia (olyan technológia, amely érintést szimulál) és a tapintható visszacsatolás (az érintés kommunikációs módja a felhasználókkal). Míg a haptika, a haptikus technológia és a haptikus visszacsatolás úgy tűnik különböző kifejezések azonos jelentéssel, de egyértelműen és lényegesen eltérőek egymástól. A haptika tágabb kategória, amely nemcsak a haptikus technológiát és a visszacsatolást tartalmazza, hanem egybeolvad az idegtudománnyal és az érintés fiziológiájával. Amit a haptika kínál a felhasználónak, az a virtuális valóság megtapasztalásának teljesen új módja.

Kérjük, látogasson el az immerzív technológiákat bemutató weboldalainkra, ha további szakmai információ érdekli!

Hogyan működik a haptikus technológia?

Az eddig elmondottak ismeretében fontos megjegyezni, hogy az érintés szimulálására különféle módok léteznek. Bár a legelterjedtebbek a tapintó kesztyűk, létezik olyan technológia is, amely semmilyen fizikai beavatkozást nem igényel: nem kell megérinteni az eszközt, és még csak a kezét sem kell rátenni a felhasználónak az adott objektumra. Bár ez úgy hangzik, mintha valami Spielberg-filmből jönne, egyszerűbb módon működik, mint gondolnánk.

Az egész folyamat két kis hangszóróval kezdődik, amelyek magas frekvencián bocsátanak ki ultrahanghullámokat. Ezeknek a hullámoknak a frekvenciája túl magas ahhoz, hogy az emberi fül hallja. Ezek az ultrahangos hangszórók egymáshoz vannak igazítva, és mindegyik külön-külön vezérelhető. Kifinomult algoritmusok használatával ezek az ultrahangos hangszórók nagyon precíz időkülönbségekkel aktiválódnak, lehetővé téve, hogy a hullámok egyszerre érjék el a tér azonos pontját. Ezt a pontot, ahol ezek az ultrahanghullámok találkoznak, fókuszpontnak nevezzük.

Haptikus eszközök, a haptika alkalmazási lehetőségei

Kézkövető eszköz – szélesebb fogalommal testkövetés – segítségével nyomon követhető egy kéz mozgása is, úgy, hogy pozíciót és a fókuszpontot ennek megfelelően állítjuk be. Innentől kezdve lesz szuper érdekes a dolog. Ezek az ultrahanghullámok elég erősek ahhoz, hogy mikrohorpadást (szenzorfúziót) hozzanak létre a bőrön – egy un. nyomáspont, – amely azután vibráció létrehozására használható és a kéz érintési receptoraival észlelhető. Ha a nyomáspontot körbemozgatjuk a kéz felületén, különböző tapintási hatások hozhatók létre a levegőben. Ez a technológia rengeteg különböző alkalmazási lehetőséget kínál.

Az alábbiakban pár területet körvonalaznék a haptika alkalmazásaira és lehetőségeire:

Ahogy a technológia fejlődött, a haptikus ruha, kesztyű és egyéb viselhető eszközök is megjelentek, és ezek ma már elég gyakoriak. A haptikus érzékelés négy fő előnyt hoz a VR fejlesztésbe és használatba:

  • 1. kiemelkedő felhasználói élmény,
  • 2. a realizmus, a VR részévé válik,
  • 3. alternatív kommunikációs csatorna,
  • 4. az érintés elsődleges hatása, az érzelmi kapcsolat formája szó szerint kézzel foghatóvá válik.

Tekintse meg az immerzív technológiákkal kapcsolatos szakmai oldalainkat!

NFT VR

Virtuális valóság(VR)

Számítógéppel szimulált valóságról beszélünk, amelyhez szükséges egy VR-headset is…

NFT AR

Kiterjesztett valóság (AR)

Az AR kihasználja a meglévő valóságtartalmat és egy eszköz felhasználásával kiegészíti…

NFT XR

Kibővített valóság(XR)

Az XR esetében már az iOT, a mesterséges intelligencia és a robotika elemei is bekapcsolhatók a fejlesztés folyamatában…

NFT MR

Mesterséges intelligencia (AI)

Az AI esetében egy beprogramozott tanulórendszerről beszélünk…

A haptikában rejlő üzleti és ipari megoldások

A haptika ipari alkalmazásának nagyszerű példája az autóipari szektor, ahol ilyen rendszerekkel bővítik ki az infotainment rendszereket, így kihasználva az ultrahang tulajdonságait és képesek a levegőben működő, tapintási érzetet keltő fejlesztéseket létrehozni. Ilyen alkalmazások működése esetén a járművezetők jobban képesek összpontosítani a vezetésre, miközben egy egyszerű kézmozdulattal megváltoztathatják a hőmérsékletet, a zenét vagy ventilátorokat, vagy akár a térképet is megnyithatják.

A világjárvány jelenlegi állapota újabb fantasztikus lehetőséget kínál a haptikus fejlesztések gyorsabb elterjedésére. Jelenleg óriási az ígénye az embereknek, hogy ne érintsenek meg tárgyakat vagy felületeket puszta kézzel. A haptikus technológia nagyon hasznos szerepet játszhat a vírus terjedésének megelőzésében. Képzelj el olyan közlekedési lámpákat amelyek a gyalogosok számára egy egyszerű kézmozdulattal bekapcsolhatóak, ahelyett, hogy megnyomnál egy gombot. Illetve a tömegközlekedési jegy érvényesítésének lehetősége anélkül, hogy bármilyen eszköz érintésére szükséged lenne a hitelesítéshez. Vagy az érintésmentes, de interaktív kijelzőpanel használata, mint pl. a bevásárlóközpontokban vagy a gyorséttermekben, a térképek vagy a rendelések leadása a kijelzőkön keresztül. Az ilyen alkalmazások lényegesen lassíthatják a vírus terjedését.

Ráadásul jelenleg sokunknak azt tanácsolták, hogy maradjunk otthon amikor csak lehetséges, különösen, ha a munkánk lehetővé teszi, hogy otthonról dolgozzunk. De mit kezdjenek ezzel a jótanáccsal az orvosok, sebészek és más egészségügyi dolgozók? Haptikával, akár távolról is lehetséges műtéti beavatkozás! Ez azt jelenti, hogy egy New York-i sebész távolról is megteheti, hogy műtétet végezzen egy betegen Sydneyben, egyszerűen egy VR headset és haptikus kesztyű használatával, amelye már megvolt több sikeres pilot project és próbaműtét.

Ez a forgatókönyv azért még egy kicsit a jövő és nem a mai rutin és realitás, de haptikával ez csak idő kérdése, mikor válik valósággá. Valójában 2021 végén egy műtétet hajtottak végre: egy londoni sebész műtétet végzett egy másik városban található banánon. Ez bizonyítja, hogy lehetséges a távoli műtét, de még nem állunk készen arra, hogy távoli műveleteket hajtsunk végre emberi lényeken.
Az igazi haszon ebben a pillanatban inkább az, hogy a haptikus technológia egyértelműen egy következő szintre emeli a felhasználói élményt, és ez a legfontosabb, hogy egy mélyebb, valóságosabb, elmélyültebb hatást tud adni az általunk eddig ismert VR-élményhez.

Összefoglalva:

Bármennyire is futurisztikusnak gondolod, a haptika már nem csak a jövő, hanem már a jelen is, amely különösen nagy potenciállal rendelkezik a pandémia utáni világban történő alkalmazások fejlesztésében. Egyszerű működési mechanizmusa és a felhasználók oldaláról érkező igények egy csodálatos lehetőségekkel teli világ megteremtéséhez vezethet, ha meg tudjuk tanulni, hogy hogyan kell hasznosan alkalmazni és működtetni. Így vagy úgy, a haptikának még hosszú utat kell megtennie, hogy teljesíteni tudja a hollywoodi filmek elvárásait, de reméljük, hogy még a mi életünk gyakorlati részévé fog válni minden jó tulajdonságát kihasználva.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Adatkezelési tájékoztató.
I Accept

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

Kövess minket a közösségi médiában!

LinkedIn és YouTube csatornánkon rendszeresen publikáljuk a legújabb immerzív technológiákról szóló aktualitásokat. Kövessen minket a közösségi médián, hogy ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

LinedIn profil

LinkedIn profil

YouTube csatorna

Youtube